30 Січня 2019
Новини

Хто заплатить за харчування дітей у дитсадках: нове рішення Луцькради

Хто заплатить за харчування дітей у дитсадках: нове рішення Луцькради

Два минулі місяці тривали переговори луцької влади з головами ОТГ щодо відшкодування грошей на харчування дошкільнят, котрі зареєстровані у довколишніх селах.

Про це під час сесії Луцької міської ради розповів депутат Борис Смаль.

За його словами, переговори закінчилися тим, що одна громада погодилась взяти на себе оплату харчування дітей у садочках, ще дві близькі до прийняття рішення. Сумнівається поки лише Жидичинська ОТГ.

Депутат Алла Надточій зазначила, що проект рішення про міжбюджетні трансферти між ОТГ та Луцькрадою є конструктивним, проте наразі діє рішення виконавчого комітету міськради про те, що оплачувати харчування дітей, зареєстрованих у навколишніх селах будуть особисто батьки.

Борис Смаль пояснив, що у проекті рішення, котрий сьогодні розглядали обранці луцької громади, не має жодного слова про те, що харчування оплачуватиметься винятково батьками.

Директор управління освіти Луцької міськради Зіновія Лещенко пояснила, що всі обов’язки стосовно оплати навчання дітей з «сільською» реєстрацією у луцьких дитсадках, в тому числі їхнє харчування, відтепер ляже на плечі ОТГ.

Вона зазначила, що триразове харчування дитини віком до трьох років коштує 525 гривень за місяць. Старшу малечу – віком від 3 до 7 років – годуватимуть за 630 гривень.

«Я не вважаю, що така сума є велика, аби її не оплатити за триразове харчування», - резюмувала «головна» освітянка міста.

Секретар Луцької міської ради Григорій Пустовіт висловив думку, що зараз депутати повинні стати на захист лучан і відстоювати їхні інтереси. Він наголосив, що з тисячі дітей, зареєстрованих у електронній черзі на навчання у дитсадку, 964 дитини не зареєстровані в Луцьку.

«Ми в першу чергу повинні захищати інтереси лучан. Ми тут зібралися не для того, щоб жити інтересами жителів Прилуцького чи інших сіл. Ми тут для того, щоб захищати лучан. Ми беремо тисячу не лучан, але водночас ми відмовляємо нашим дітям. ОТГ мають власні бюджети. Які дозволяють сплачувати кошти за навчання їхніх дітей у місті. Якщо ми взялися захищати лучан, то не тільки на словах. Ми не перші – Київ, Тернопіль. Якщо ти не маєш київської прописки, то ти не зареєструєш дитину у садочок. Хто захистить лучан? Депутати Підгайцівської чи Боратинської сільської ради? Ні, звичайно», - прокоментував своє бачення цієї ситуації посадовець.

Та додав, що луцька громада самостійно утримує дитячі садочки, у яких ті ж самі сільські діти і навчаються.

Борис Смаль зазначив, що якщо Луцьк вимагає від ОТГ сплачувати кошти за навчання їхніх дітей у своїх дитсадках, то, відповідно, і сільські громади очікуватимуть від облцентру того ж.

« Проте, для Луцької міської ради буде безболісно платити за дітей, які ходять у дитсадки у навколишніх селах, адже їх кількість мізерно мала», - підкреслив депутат.

Після тривалих дискусій, 38 обранців луцької громади затвердили угоду на здійснення трансфертів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Луцьку прокуратура розбереться із підвищенням плати за харчування для «незареєстрованих» дошкільнят

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: суспільство, Україна, Волинь, економіка, Політика
В тему