27 Грудня 2018
Новини

Українське сміття вивозитумуть до Польщі

Українське сміття вивозитумуть до Польщі

В Україні немає заводу, який міг би переробити тонни відпрацьованих батарейок, що здаються людьми на утилізацію.

Більше того, в країні навіть немає планів будівництва подібного підприємства. Тому всі елементи живлення зараз збираються на спеціальних майданчиках, а чиновники розмірковують над тим, що робити з небезпечними відходами, - пише "УБР".

«В Україні немає підприємств, які переробляють батарейки. Бізнес в цьому не зацікавлений, йому нецікаво. Уже двічі наші представники виїжджали до Польщі, де такі є підприємства. Ми створюємо зараз певну схему роботи з небезпечними відходами, які повинні будуть транспортуватися. Поки все це на рівні переговорів. Але іншого виходу немає, батарейки в будь-якому випадку потрібно буде вивозити, тому що в Україні, судячи з усього, ніяких подібних виробництв найближчим часом не відкриється», – резюмує заступник голови КМДА Петро Пантелєєв.

За словами міністра екології Остапа Семерака, в Україні немає жодного підприємства, яке належно може утилізувати та переробляти батарейки. Цільової держпрограми по збору батарейок теж немає. Ними займаються здебільшого еко-активісти та соціально відповідальний бізнес.

Найбільшою організацією зі збору батарейок в Україні є "Батарейки, здавайтеся!" – 1500 пунктів прийому.

У Європі за переробку батарейок відповідають виробники та імпортери. Вони перераховують частину прибутків з продажу організації розширеної відповідальності виробників.

Це означає, що виробники відповідають за збір та утилізацію своєї продукції. Найкращим варіантом для утилізації батарейок в організації вважають німецький завод Redux.

Щоб утилізувати 50 тонн зібраних батарейок потрібно близько 1 мільйона гривень.

Тобто одна батарейка коштуватиме кілька копійок.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна
В тему