20 Березня 2018
Новини

Чи є шанс у лідера «Океану Ельзи» стати українським Макроном?

Чи є шанс у лідера «Океану Ельзи» стати українським Макроном?

Що ближче до виборів, то чіткіше вимальовується список потенційних кандидатів на участь у гонці. Підтвердження цьому – проект «Святослав Вакарчук», який звучить як на міжнародних майданчиках, так і в ЗМІ, що належать зятю Леоніда Кучми, олігархові Віктору Пінчуку. Чи є шанс у лідера «Океану Ельзи» стати українським Макроном? – пише vesti-ukr.com.

Вакарчук перервав майже піврічне мовчання, виступивши з лекцією про труднощі реформування України в Стенфордському університеті. П’ять проблем, які, на його погляд, заважають розвитку країни, співак виклав таким чином: корумпований виборчий процес (проведення виборів контролюється олігархами), контроль «зверху» за політичним та економічним життям на місцях, неефективна радянська бюрократія, наявність держпідприємств, контрольованих тими ж олігархами, а також неготовність України до верховенства права (і, як наслідок, залежність правосуддя).

«На жаль, сміливих людей, готових узятися за вирішення цих проблем, у нас не вистачає», – резюмував він, підсумувавши, що майбутнє країни – розвиток громадянського суспільства. Паралельно Вакарчук закликав Раду через свій «Твіттер» усунути «несправедливий і цинічний» стримуючий фактор для громадських працівників, скасувавши закон про надання ними е-декларацій. «Заяви ці де-факто продиктовані Заходом, причому скоріше не Брюсселем, на який орієнтована частина українських еліт, а Вашингтоном, і повністю відповідають його очікуванням, – сказав політолог Сергій Биков. – Саме тому, втім, ці посили навряд чи будуть адекватно сприйняті суспільством, адже зараз воно замикається на проукраїнських цінностях і прагненнях». І, на його думку, виграє той, хто знайде баланс між загальнонаціональною і персональною проблематикою.

«Нові лідери» Пінчука

Паралельно на медіамайданчиках, що належать Віктору Пінчуку, якого деякі навіть називають політичним патроном Вакарчука, почали розкручувати загальнонаціональну програму «Нові лідери». Вона буде чимось на зразок конкурсу «Алло, ми шукаємо таланти», тільки в громадській сфері. Декларована мета проекту – «виявлення класу соціально відповідальних лідерів, здатних активно включитися в зміну України». В «ідеологічних спонсорах» – грантові організації (фонд «Відродження» Джорджа Сороса, Transparency International, ОПОРА), низка експертних інститутів («Центр економічної стратегії», «Центр протидії корупції»). Організатори наполягають, що про політичний проект не йдеться.

Читайте також: Європейські країни засудили «вибори» на території Криму

«Це не партійна історія і не про Вакарчука, це освітня ініціатива – політичний процес вторинний, головна проблема України – в кількості принципово нових лідерів», – пояснив у «Фейсбуці» співорганізатор Роман Бондар, український партнер глобальної хедхантингової мережі Odgers Berndston (також серед засновників). А Світлана Матвієнко, голова Ради Лабораторії законодавчих ініціатив (також співорганізатор), запевняє, що проект – це спроба змінити рамки бачення: «У прайм-тайм не «холостяки» і т. д., а важливі речі».

Однак тимчасові рамки, відведені проектом, наштовхують на інші припущення. Етап реєстрації триває до 30 квітня, відбір «сотні лідерів» – до кінця травня (тут, до речі, буде чисто політичний елемент – кожному дозволять вести «агітаційну кампанію»). Десятку лідерів визначать до початку вересня, а до 31 листопада буде обраний головний переможець. «Проект – свого роду «запасний аеродром» для Вакарчука, якого західні гравці поки не розглядають як реальну альтернативу – скоріше цю ідею активно рухає через своїх лобістів у Вашингтоні сам Віктор Пінчук», – зазначає політолог Кирило Молчанов.

Які шанси

Питання ще й у тому, яку політичну нішу приготували для Вакарчука. Молчанов вважає його кимось середнім між Віктором Ющенком і Михайлом Саакашвілі: від екс-президента України – слабкість команди, а від грузинського колеги – методи її формування, тобто «Роуд-шоу» (в 2015 – 2016 рр. Саакашвілі їздив по країні, збираючи в політсилу «Рух Нових сил» активних українців). «Ігор Гринів (політтехнолог, нардеп від БПП) пропонував зробити Вакарчука технічним кандидатом. Але за опитуваннями видно, що кількість таких кандидатів – а серед них і Гриценко, і сам Ющенко – може «четвертувати» рейтинг і самого президента, хоч початкова мета – збивати електорально Юлію Тимошенко», – сказав Молчанов. Співрозмовники в БПП підтвердили, що старт умовного проекту «Вакарчук» санкціонований: «Немає вказівки перешкоджати розкрутці – значить, усе погоджено».

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна
В тему