14 Березня 2018
Новини

Нові монети й купюра у 1000 грн, про що ще повідомили в НБУ

Нові монети й купюра у 1000 грн, про що ще повідомили в НБУ

Національний банк України 14 березня презентував монети номіналом 1, 2, 5 і 10 гривень, які із часом замінять паперові аналоги, що зараз перебувають в обігу.

Варто зазначити, що вводитимуться в обіг нові оборотні монети поетапно. Вже відомо, що 27 квітня поточного року в обіг будуть введені 1 та 2-гривневі монети. Значно пізніше, в 2019–2020 роках (Національний банк повідомить точну дату згодом), з’являться монети номінальною вартістю 5 і 10 гривень.

Великого ажіотажу навколо цієї ситуації не передбачається, адже спеціально міняти купюри на монети не потрібно. Розраховуватися можна буде як новими монетами, так і банкнотами одночасно. В результаті, монети повинні поступово замінити паперові аналоги.

Зникнуть монети номіналом 1, 2, 5 та 25 копійок

Паралельно у НБУ заявили, що припиняють випуск монет номіналами 1, 2, 5 та 25 копійок. Однак такі монети будуть у обігу й ними можна буде розплачуватися. Вилучати 1, 2, 5 та 25 копійок з обігу не будуть. З часом кількість копійок зменшуватиметься.

А з 1 липня будуть встановлені такі правила округлення:

  • Сума, що закінчується від 1 до 4 копійок, округляється в бік зменшення до найближчої суми, яка закінчується на 0 копійок;
  • Сума, що закінчується від 5 до 9 копійок, округляється в бік збільшення до найближчої суми;
  • При безготівкових розрахунках округлення проводитися не буде.

Значне заощадження

До слова, для держави карбування монет вигідніше, ніж друк паперових грошей. Гривневі банкноти вилучають з обігу через зношеність і зміну дизайну. До того ж у НБУ зазначили, що паперові купюри зношуються орієнтовно за рік. Тоді як монети протягом 25 років лишаються придатними для використання. За словами в. о. глави НБУ Якова Смолія, на цьому держава зможе заощадити близько 1 млрд гривень.

Проте такі нововведення призведуть до значних ускладнень, зокрема, спеціалісти відзначають, що через металеві гроші швидше зношуватимуться гаманці. До того ж зміни додадуть роботи кондукторам, адже їхня денна виручка збільшиться у вазі. Також доведеться міняти, до прикладу, автомати для жетонів у метро.

Купюрі в 1000 грн бути?

В НБУ так і не відповіли на запитання, чи з'явиться найближчим часом банкнота в 1000 гривень. Але на тлі новини про монети, експерти не виключають появи в найближчому майбутньому і купюри в 1000 грн. Тим більше, що необхідність її введення давно назріла. Але до цього її запровадження гальмувалося тим, що в Україні було вже занадто багато номіналів купюр, що ускладнювало роботу касирів, банкоматів і терміналів. Вони не брали дрібні номінали в 1 і 2 гривні. Тепер, коли дрібні купюри виведуть з обігу, замінивши монетами, НБУ отримає можливість надрукувати банкноту в 1000 грн. Купюра номіналом 1000 грн потрібна, пояснив економіст Андрій Блінов. В ідеалі, мінімальна зарплата повинна видаватися двома максимальними купюрами. Сьогодні маємо максимальну купюру 500 грн, яка менша за 20 доларів. Такого майже немає у держав-сусідів у нашому регіоні. 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна
В тему

Останні матеріали