Життя

На відьминому озері чаклунка повелівала зміями

На відьминому озері чаклунка повелівала зміями

Живи позитивно!

Древнє болотисте озеро Мошне, що на Волині, немає пляжів і галявин – навколо соснова стіна, суцільно вкрита мохом трясовина. До озера веде один-єдиний путівець крізь чудернацькі корені з-під землі. Чужі сюди не ходять, бо їх від того місцеві жителі застерігають. Кажуть, тут більше гадюк, аніж риби. У місячну повню змії пливуть до загадкового острова, який двічі на рік випірнає з дна на поверхню порослого плеса, щоб потім знову загадково зникнути під водою. 

Щоб не згинути у трясовині, княжа дружина топила тут золото-срібло

Досі про 20-гектарне озеро Мошне Любомльського району мало що відомо через важкість дослідження. На відміну від сусідніх карстових Згоранських озер, воно льодовикового походження. Що свідчить: має кілька тисяч років. Його часто плутають із озером Мошне в Шацькому районі. Однак ця перлина загадковіша: непрохідна гущавина і звалені закам’янілі у воді столітні стовбури.

– Сюди діставатися без провідника не безпечно для життя, – розповів рибалка з 36-літнім стажем Віктор Шостак.

Чоловік погодився провести до озера за категоричної умови – від нього ні на крок. Каже: «Там є трясовина, яка може засмоктати». Про неї ходять легенди, мовляв, у озері притоплені давньоруські золоті та срібні скарби.

– За однією з версій назва Мошне походить від «мох», бо озеро в суцільному моху. Інша версія: названо від давньоруського слова «мошна», що означає великий гаманець або переносна чи-то похідна казна, – припускає краєзнавець Анатолій Віщук. – Якщо провести умовну лінію до озера Мошного неподалік Шацька, то простежується шлях від Білорусі до древнього Володимира-Волинського (княже місто на Волині, – авт.). Нібито ним поверталася з походу княжа дружина і топила в озерах скарби, які не здужала везти крізь трясовину.

Легенду підживлюють перекази, начебто озером цікавилися дослідники Австро-Угорської імперії. Завадила Перша світова війна. Затим тут нібито намагалися відшукати втоплений нацистський винищувач «Мессершмітт». Начебто літак загадково зник над Великим Згоранським озером чи-то Мошним.

Ця водойма – енергетична зона, куди відьми колись зліталися на шабаш

Як розповіли місцеві, озеро багате на живність – безліч риби, є навіть вугрі, ящірки, болотяні черепахи і змії. Особливо гадюки і вужі.

– Мій прадід розповідав, що гадюки не чіпали людей лише двічі на рік – на Великдень і Трійцю. Тоді й ходили на Мошне риболовити, – розповів тутешній селянин 42-річний Олександр Потапчук. – Старожили казали, що тут нечиста сила живе. Тому мусили по плесу солому сипати і палити її перед риболовлею.

Олександр пригадує: якось малим натрапив на зміїне кубло, в якому звивався аж десяток гадюк. Одна вкусила. Дядько відвіз до Любомля. А там – немає сироватки.

– Казали, я дивом вижив, без жодної сироватки. Потім дізнався: через те врятувався, що після Трійці рибалив. Гадюка сили отрути вже не мала, – каже чоловік.

За переказами, древня водойма є потужною енергетичною зоною. Це так зване Місце сили. Тому здавна озеро вважали таким собі шабашем для відьом. Одна з них жила на сусідньому хуторі за панської Польщі.

– Старші люди кажуть, вона по трави на Мошне ходила. Як з’явиться, всі гадюки до неї сповзалися. Бездітні дівки до відьми ходили, вона їм чаклувала. Начебто відьмина хата під час війни згоріла. Відтоді її ніхто не бачив, – переповідає Олександр.

На повний місяць з’являється підводний острів, а вода стає лікувальною

Якщо більшість легенд про озеро Мошне неможливо перевірити, то одна таки має реальне підтвердження. Здавна ходили чутки про підводних острів, що спливає на повний місяць.

– Справді, приблизно посередині водойми на дні розташований острів із затоплених плавунів. Часто острів виринає з глибини на поверхню, його носить плесом. А потім він знову занурюється під воду, – повідав тутешній мисливець Василь Силюк.

Чоловік мотивує загадкове пірнання острова тиском підводної течії. Адже Мошне з’єднане з Великим Згоранським озером природним тунелем, яким тече підводна ріка. Коли на озерному шлюзі регулюють рівень вод, то тиск у підземному тунелі збільшується. Відтак сотні тисяч тонн води виринають у Мошному. І важкий болотистий острів плавунів піднімається на поверхню озера. Як тільки тиск спадає, острів опускається на дно.

– Це, так би мовити, наші здогади. Що насправді стається – досі таємниця, – зазначає Віктор. – Шкода, ніхто не досліджує цієї дикої місцини. Хоча люди здавна знають і про цілющі властивості озерної води, яка нібито швидко заліковує виразки на тілі. Значить, щось тут є?

Мисливець застерігає курортників самим не вирушати до Мошного.

– Навіть не думайте без провідника йти на озеро! По-перше, не кожна машина туди заїде. По-друге, дорогу знають лише місцеві. Та й треба знати всі трясовини, щоби не втонути в болоті. Повірте, це реальна небезпека, – застерігає досвідчений рибалка і мисливець.

БІЛЬШЕ ПРО ВІДОМИХ ТА ЦІКАВИХ ЛЮДЕЙ ЧИТАЙТЕ В ГРУПІ «ЖИТТЄВІ ДРАМИ» В FACEBOOK! ЩОБ ПІДПИСАТИСЯ НА НЕЇ — НАТИСНІТЬ ТУТ!

Роман Жижара

Конкурс журналістських матеріалів «Дій активно! Живи позитивно!» ініційований Благодійним фондом Олександра Шевченка та Українським журналістським фондом

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Найцікавіше, Інтерв'ю, любомль, водойми
В тему

Останні матеріали