Відео

Як в Україні під час епідемії наживається «Епіцентр»

Як в Україні під час епідемії  наживається «Епіцентр»

В Україні на час карантину для українців діють жорсткі обмеження. Зокрема, виходити надвір окрім як за продуктами чи для вигулу домашніх улюбленців.

Важкі часи переживають і малі та середні підприємці, далеко не всі з яких знову «стануть на ноги» після завершення карантину. А ось бізнес-гіганти, серед яких будівельні гіпермаркети,  безперешкодно  працюють.

Про те, як крупні рітейлери легковажать життям і здоров’ям українців заради надприбутків, хто їх "кришує" і чому вони переконані у власній безкарності, йдеться у новому розслідуванні журналістів проекту "Стоп корупції".

За тиждень виповниться місяць, як в Україні діють жорсткі карантинні обмеження, спрямовані на недопущення поширення небезпечного захворювання COVID-19. І з кожним днем карантину експерти прогнозують все гірші його наслідки для кволої української економіки.

Особливо тяжко доводиться в умовах карантину дрібному та середньому бізнесу. Адже з середини березня в Україні діє заборона на продаж товарів, що не входять до переліку товарів першої необхідності. Тобто, бодай чимось, окрім харчів, ліків та пального. Тож всі, хто надавав якісь послуги чи продавав щось окрім цих груп товарів, наразі несуть капітальні збитки. Прибутків вони не отримують взагалі, а от від орендної плати та податків їх ніхто не звільнив.

Ще однією проблемою для українського малого та середнього бізнесу є необхідність виплачувати відсотки по кредитах – а вони є практично у всіх підприємців. Влада ж далі обіцянок запровадження на час карантину кредитних канікул для підприємців не пішла: досі не ухвалено жодних нормативних документів, які би дозволили подібні "канікули" все обмежилося рекомендацією Кабміну.

Тих же, хто порушує діючі заборони щодо торгівлі, чекають значні штрафи.

Але не всіх. Як стало відомо журналістам "Стоп корупції", фактично знищуючи малий бізнес, уряд одночасно став на захист олігархів – і надав можливість працювати бізнес-гігантам. Наприклад, мережі будівельних гіпермаркетів "Епіцентр", що належить колишній секретарці Київради Галини Герезі та екснардепу-регіоналу Олександру Герезі.

Так, "Епіцентр", попри існуючі заборони та обмеження, під час карантину продовжив торгувати будматеріалами, прикриваючись листом за підписом прем’єр-міністра Дениса Шмигаля від 18 березня 2020 року. В цьому листі Шмигаль роз’яснює, що впроваджена від 11 березня заборона не поширюється на об’єкти торгівлі засобами гігієни, виробами медичного призначення та засобами зв’язку.

Тож поки десятки тисяч підприємців змушені були закритися і залишилися без засобів для існування, "Епіцентр" сам себе прирівняв до продуктових магазинів і аптек – і наплював на заборони, продовживши працювати практично без обмежень.

Активісти та журналісти "Стоп корупції" влаштували рейд по столичних гіпермаркетах "Епіцентр" – і запевняють: у всіх них, за винятком двох, допускаються кричущі порушення, що наражають на небезпеку відвідувачів магазинів і створюють загрозу поширення коронавірусної інфекції.

"Ми побачили, що в "Епіцентрі" продають не тільки речі першої необхідності, а й побутові матеріали, будівельні матеріали. Тут продають усе. Крім того, ми отримували скарги, що в період карантину "Епіцентр" банально наживається на людях: вони продають упаковки масок по 50 штук за 850 гривень – таких самих, як, згідно даних Прозорро, ще у лютому можна було купити по 0,65-1,05 грн за штуку", – стверджують активісти "Стоп коррупції".

"У країні карантин, люди не працюють, перебувають удома. Закрита величезна кількість підприємств. І постраждає не крупний, а середній і малий бізнес. Бо "Епіцентр" у нас працює, хоча він не є продуктовим магазином. І "Леруа Марлен" працює. Хоча будівельні матеріали не є товарами першої необхідності", – каже правозахисниця Тетяна Ващенко.

У ході рейду по київським гіпермаркетам "Епіцентр" активісти зафіксували десятки порушень.

Зокрема, майже у всіх магазинах продовжували продавати що завгодно попри обмеження – прикриваючись тим, що всі, кого активісти бачили на касах з мішками будівельних сумішей чи шпалерами начебто робили замовлення онлайн, а в магазинах просто забирали замовлення. Однак і власні спостереження "стопкорівців", і те, що їм розповідали відвідувачі магазинів, свідчило про одне: люди обирали і купували товар прямо на місці – попри заборону такої торгівлі.

Не дотримуються в магазинах "Епіцентр" і власних правил. Попри розміщені на входах оголошення про недопуск до торгових приміщень людей без масок і обмеження на одночасне перебування всередині від 5 до 10 людей (залежно від кількості працюючих кас) – всередині магазинів активісти одночасно бачили десятки, а то і понад сотню покупців.

Значна частина з них – без засобів індивідуального захисту. Та й про дотримання "соціальної дистанції" у 1-2 метри між людьми у чергах на касі в "Епіцентрі" не йшлося.

Всі ці порушення активісти фіксували і у магазинах компанії у Харкові, Львові, Одесі та інших містах України.

У мережі "Леруа Марлен" порушення трохи менші, але вони теж є. Зокрема, там відмовилися від практики онлайн-продажів товарів не першої необхідності – і торгують чим завгодно.

Але "Епіцентр" залишається лідером за кількістю порушень. І, за підрахунками журналістів, непогано на цьому заробить. Адже якщо у 2017 році оборот мережі склав 42 млрд грн, торік з урахуванням інфляції він міг сягнути 50 млрд – то зараз, враховуючи, що ринки та підприємці, які теж займалися продажем товарів для будівництва та ремонтів, закрилися, прибутки бізнесу подружжя Герег можуть зрости удвічі і сягнути 100 млрд грн!

Обурені виявленими порушеннями, тим, що крупна торгівельна мережа легковажить як вимогами державної влади, так і здоров’ям людей, активісти "Стоп корупції" почали звертатися до найрізноманітніших компетентних органів. Відреагували лише органи місцевого самоврядування у двох містах: там будівельні гіпермаркети таки закрили. У Києві ж і запит до КМДА, і спроби достукатися до влади під час пресконференцій мера Віталія Кличка, виявилися безрезультатними.

Єдині, хто відреагував на свавілля у столиці – представники Держпродспоживслужби, які разом з правоохоронцями таки зафіксували низку порушень.

Активісти "Стоп корупції" також написали низку заяв до поліції, але, за їх словами, часом поліцейські відмовлялися фіксувати виявлені порушення.

А от поліція Київської області виявилася більш рішучою: не так давно було оприлюднено заяву відомства про намір притягнути до відповідальності власників мережі "Епіцентр": їм загрожує до 170 тисяч гривень штрафу.

Кілька днів тому активісти "Стоп корупції" надіслали листа також на ім’я прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля. В ньому вони перерахували зафіксовані у мережі порушення і поставили вимогу перевірити, чи законно працюють ці будівельні гіпермаркети. А також притягти винних до відповідальності.

Але замість того, аби зреагувати на свавілля в "Епіцентрі", Шмигаль зробив все навпаки – і з 8 квітня дозволив працювати будівельним магазинам. Тобто легалізував можливість "Епіцентру" заробляти, наражаючи на небезпеку своїх відвідувачів.

І у "Стоп коррупції" таке алогічне в умовах посилення карантинних обмежень рішення інакше ніж лобіюванням з боку зацікавлених осіб пояснити не можуть.

Розслідування журналістів "Стоп корупції" можна подивитися тут:

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, коронавірус, карантин, підприємці
В тему