В центрі уваги

Як працюють ОСББ в житлових комплексах «Луцьксантехмонтаж №536»

Як працюють ОСББ в житлових комплексах «Луцьксантехмонтаж №536»

Часто власники квартир нарікають на погану роботу комунальних служб та відсутність будь-якої відповідальності виконавців цих послуг перед споживачами. «Не прибирають територію біля будинків», «не працює ліфт», «брудно у під’їзді», «перегоріли лампочки на сходах», «ці комунальники ні за що не відповідають» тощо.

Створення об’єднання співвласників багатоквартирних будинків – один з варіантів вирішення проблеми якісних житлово-комунальних послуг. Наразі такий варіант – найбільш ефективний в Україні.

Про переваги та проблеми ОСББ у Луцьку, та як змінилось життя мешканців багатоповерхівок після  того, як вони взяли на себе відповідальність за стан свого будинку та створили ОСББ – розповідають голови об’єднання співвласників житла від забудовника  «Луцьксантехмонтаж №536».

«Порядність та готовність йти на зустріч людям не може не викликати повагу до «Луцьксантехмонтаж №536»

Альона Маляренко перебуває на посаді голови ОСББ вже чотири роки. Цікаво, що ця тендітна жінка зуміла налагодити ефективну роботу мешканців аж у чотирьох багатоповерхівках, зокрема, на Чорновола, 40, та Іващенка, 4, які звів «Луцьксантехмонтаж №536».

«Що допомагає мені у моїй роботі? Власний ентузіазм та згуртованість моєї команди – людей, які живуть у цих будинках, які так само, як і я, зацікавлені в тому, щоб був порядок, щоб їхні помешкання ставали все кращими. З кожним роком роботи та новим будинком, прийнятим мною в обслуговування, моя діяльність голови ОСББ переростала у професійну, адже чим більше ти вникаєш, тим більше питань та нюансів виникає, які потрібно вирішувати, більше хочеться дізнатися», - каже вона.

«Якщо говорити про нашу співпрацю із «Луцьксантехмонтаж №536», то хочу зауважити, що вона нас повністю задовольняє», - додала жінка.

Мовляв, навіть після завершення гарантійних термінів забудовник допомагає. «Тож порядність та готовність йти на зустріч людям, що придбали квартири, не може не викликати повагу», - розповіла Олена.

Дослухається забудовник і до думки людей, коли планує облаштування прибудинкової території. Наприклад, поставили сучасний дитячий майданчик на Чорновола, 40. 

«Хочу зауважити, що багато що залежить не тільки від забудовника, а й від готовності людей інвестувати фінанси у розвиток та облагородженням територій, та справного сплачення щомісячного платежу на утримання будинку. Так, на Іващенка платять по 4,2 грн за квадратний метр, а на Чорновола прийняли рішення сплачувати по 5 гривень», - резюмувала вона.

Дитячий майданчик на Чорновола, 40Дитячий майданчик на Чорновола, 40
Житловий комплекс «Варварівка»

«Усі наші побажання забудовник чує та втілює в життя»

Руслан Пилипчук проживає з сім’єю у будинку на проспекті Перемоги, 32а, побудованому «Луцьксантехмонтаж №536», більше трьох років.

«Ми купили житло на стадії завершення будівництва, коли до здачі будинку в експлуатацію залишилося близько двох місяців. Ледь встигли, якщо відверто, тому що квартири в цього забудовника люди розбирали, мов гарячі пиріжки. Але ми не розглядали інших варіантів. Нам з дружиною дуже подобався цей мікрорайон: близько до центру, але не гамірно, є де гуляти з маленькими дітьми, адже на момент купівлі нашим двом діткам було рік та два роки.

Так, нашому ОСББ, яке об’єднує 280 квартир, вже два роки. Зараз працюємо над розширенням об’єднання, приймаючи інші будинки мікрорайону, що вводяться в експлуатацію, аби створити комплексе бачення мікрорайону та комплексне його обслуговування», - розповідає Руслан.

Однією з перших проблем, з якою стикнулися мешканці, був тиск води. Мешканці верхніх поверхів доволі часто жалілись на відсутність води, зокрема, гарячої, адже в новобудовах обладнано індивідуальне опалення, і тиску води не вистачало для ефективної  роботи котлів. Спільними зусиллями вдалося конструктивно вирішити це питання.

Крім того, встановили відеоспостереження, аби вирішити питання з «візитами» безхатченків, яких достатньо під мостом, що з’єднує проспекти Соборності та Перемоги, аби убезпечити людей та їхні помешкання, власний транспорт. Для того, щоб облагородити прибудинкову територію, мешканці висадили декоративні дерева та кущі, що стануть місцем затишку та комфортного відпочинку для людей.

«Звернулися за фінансовою допомогою до забудовника, який надав нам дуже дієву підтримку для озеленення території. Не оминула нас проблема і недобросовісних бригад, які наймали мешканці будинку для ремонтних робіт, і усе сміття, залишки шпаклівки, грунтівки тощо, виливали чи висипали у каналізацію. Звісно, що вона раз-по-разу забивалась. Але ми справились з цим.

Також ми удосконали зовнішнє освітлення, що перебуває на балансі «Луцьксвітла» - продовжили графік його роботи. Тобто, в нас світять ліхтарі на стоянці автотранспорту не з 6 ранку до 11-ої вечора влітку, а взимку до 10-ої, як і по всьому місту,  а цілодобово», - каже Руслан.

Окреме дякую члени ОСББ висловлюють забудовнику за чудово облаштований дитячий майданчик з м’яким покриттям. «На карантині до нас навіть приходили займатися спортом. А вже діти як радіють! Також ми обговорили з першим заступником генерального директора ПрАТ «Луцьксантехмонтаж 536» Іриною Патлашинською удосконалення ще одного дитячого майданчика, який надав нам забудовник. Дуже приємно, що усі наші побажання забудовник чує та втілює в життя», - наголошує голова об’єднання.  

Житловий комплекс «Тріумф»

«Спільними зусиллями учасників ОСББ підтримуємо бездоганну репутацію забудовника»

Коли лучанка Раїса Петрівна Кушнір вирішила придбати нову квартиру в новобудові та почала шукати варіанти, знайомі порадили звернути увагу на житлові комплекси від «Луцьксантехмонтаж №536». Після візиту в відділ продажів та оглядин, Раїса Петрівна придбала нове житло в багатоповерхівці на вулиці Набережна, 4а.

Заселившись у квартиру, маючи «господарське око» та досвід головування в іншому ОСББ,  ініціативна лучанка вирішила організувати об’єднання співвласників і у цьому будинку.  

«У чому переваги ОСББ? У тому, щоб самим слідкувати за належним станом свого будинку. Забудовник зробив «на совість» і квартири, і під’їзди, і прибудинкову територію. Тому хотілося не тільки зберегти їх, а й удосконалювати», - каже жінка.

Тож у жовтні 2019 року була створена ініціатива група, яка і обрала головою ОСББ Раїсу Петрівну: «Хочу зауважити, що це нелегка робота. Адже кожна людина має свій характер, кожну людину потрібно вислухати, але маючи досвід роботи у колективі на керівних посадах, мені вдалося, гадаю, налагодити плідний діалог з усіма мешканцями».

Так, за час діяльності об’єднання, було загороджено подвір’я, встановлено відеонагляд, налагоджено роботу по прибиранню прибудинкової території. Дійшли згоди з орендарями офісних приміщень, які також увійшли в об’єднання співвласників. Встановили загороджену сміттєкамеру, ключі від якої є лише у мешканців будинку. На подвір’ї радують око декоративні клумби.

«Також ми налагодили конструктивну співпрацю із представниками «Луцьксантехмонтаж №536». Забудовник встановив лавки у дворі, а ми плануємо зробити окрему відпочинкову зону навколо посадженого нами дерева катальпи, з великим яскраво-зеленим листям. А також хочемо посадити біля паркану з сітки, який встановив забудовник, туї чи самшит – зробити, так би мовити, зелену огорожу», - додає жінка.

«Цей забудовник дуже потужний. З ним приємно працювати. Тому придбавши житло та оцінивши усі переваги, порадила купити квартиру і своїй дочці. Тепер ми з нею сусіди! Хочу зауважити, що ми намагаємося всіма силами підтримувати бездоганну репутацію «Луцьксантехмонтаж №536» - розповідає Раїса Петрівна.

Житловий комплекс на вулиці Набережна

Ірина Белоцька  

Фотро Павло Березюк

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Волинь, луцьк, будинок
В тему