Поради

У молоді – нові звички у сексі

У молоді – нові звички у сексі

Нетрадиційні форми сексу стали в кілька разів більш популярними останніми роками в порівнянні з початком 90-х серед молоді та підлітків, заявляють учені в статті, опублікованій у Journal of Adolescent Health, пише ria.ru

«Спостереження за тим, коли і як молодь починає займатися сексом, допоможуть нам сформулювати нові підходи до статевої освіти й обговорення того, які небезпеками загрожують ті чи інші нетрадиційні форми інтимної близькості. Це дозволить молоді уникнути проблем зі здоров’ям у подальшому», – заявила Рут Льюїс (Ruth Lewis) із Лондонської школи гігієни і тропічної медицини (Велика Британія).

Останніми роками в суспільстві зміцнилися два стереотипи, які суперечать один одному. Перший стверджує, що підлітки сьогодні рано дорослішають і починають вживати спиртне і вести активне статеве життя ще до випуску зі школи. Другий свідчить про те, що сучасна молодь, навпаки, дорослішає дуже пізно, живе з батьками і не має роботи до 25-30 років.

З іншого боку, останні дослідження психологів малюють прямо протилежну картину. Наприклад, американські вчені виявили минулого року, що теперішні юнаки і дівчата виявилися менш розпущеними та більш скромними, ніж їхні батьки з «покоління пепсі» й їхні дідусі та прадідусі з покоління «шістдесятників».

Льюїс і її колеги спробували зрозуміти, яка із цих точок зору відповідає дійсності, проаналізувавши, як змінювалися два важливі параметри, пов’язані зі статевою поведінкою молоді: те, коли вони почали займатися сексом, і те, які його форми вони практикували в перші 25 років життя.

Для вивчення таких змін Лондонська школа гігієни і тропічної медицини вже кілька десятиліть проводить спеціальні соціальні опитування, в яких узяло участь приблизно 45 тисяч молодих британців, що почали самостійне життя в ті періоди часу, коли проводився черговий раунд анкетування.

Як показав аналіз цього масиву даних, частина аспектів статевої поведінки молоді сильно змінилася за останні два десятки років, але деякі звички залишилися колишніми.

Зокрема, до них належить вік, коли хлопчики й дівчатка починають уперше цілуватись, і час першого сексу – 14 і 16 років. З іншого боку, змінилося те, яким саме сексом займаються підлітки і молодь: нетрадиційні форми статевих відносин, такі як анальний і оральний секс, стали помітно більш популярними сьогодні. За словами вчених, два десятиліття тому ними захоплювалася приблизно десята частина хлопців і дівчат, тоді як сьогодні в цьому зізнається приблизно кожен четвертий опитаний юнак і кожна п’ята опитана молода жінка. Ще сильніше цей показник виріс серед підлітків у віці 16-18 років.

Як вважають учені, ці зміни в статевій поведінці молоді пов’язані з наростанням «сексуалізації» масової культури та поширенням інформації про такі захоплення в Глобальній мережі. На думку Льюїс, усе це необхідно враховувати соціальним службам і викладачам у школах для того, щоб захистити молодь від можливих проблем зі здоров’ям і поширенням статевих інфекцій, характерних для нетрадиційних форм сексу. 

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Сім'я, стосунки
В тему