Поради

Чому сьогодні не можна працювати і розважатися: прикмети на 10 листопада

Чому сьогодні не можна працювати і розважатися: прикмети на 10 листопада

10 листопада відзначається народно-християнське свято – день Параскеви Льняниці. Християнська церква цього дня вшановує великомученицю Параскеву, а звання Льняниця вона отримала через те, що жінки виходили хвалитися своїм льоном на вулиці. Цього дня потрібно освятити їжу в церкві та залишити її у домі до кінця року.

Історія свята

Параскева народилася сім'ї багатого сенатора під час правління імператора Діоклетіана. Ще в юності дівчина присвятила себе вірі: усі свої багатства віддавала жебракам, а чоловікам відмовляла через те, що присвятила себе Богові. Довгий час вона вела аскетичний спосіб життя, але викликала повагу до народу.

Про Параскеву дізнався імператор Діоклетіан, який у ті часи вів гоніння на християн, оскільки поклонявся язичникам. Він упіймав дівчину і позбавив її життя за віру. З того часу її почали шанувати ще сильніше, оскільки вона загинула за Христа.

Що можна робити

Параскева протегує худобі і полям. На Русі було прийнято ходити до церкви і освячувати плід будь-якої рослини. Після цього його залишали у будинку до кінця року. Вважалося, він допомагає здобути щастя в сім'ї і діє як оберег.

10 листопада добре використовувати цілющі трави. Наприклад, можна почати курс прийому відварів або настоянок або викупатися у ванній кімнаті з додаванням цілющих трав. Шавлія допомагає від простудних захворювань, а лаванда справляється з безсонням.

Що не можна робити

Оскільки Параскева вважається покровителькою жінок, то представниці прекрасної статі цього дня відпочивали від домашніх робіт. Заборонено шити та прясти, виняток – робота з льоном. Раніше на Русі влаштовували лляні оглядини. Якщо порушувати заборони, Параскева може суворо покарати – наслати хворобу.

Усі справи, пов'язані із водою, 10 листопада також заборонені. Не можна прати, прибирати та ходити в лазню. Виняток – хворі діти. Якщо дитина захворіла, то її потрібно вмити прохолодною водою з ранку.

Вагітним жінкам не варто цього дня позичати. Вважається, що якщо це все-таки станеться, вона віддасть долю своєї дитини в чужі руки.

10 листопада заборонено веселощі та будь-які розваги. Це до нещасть у майбутньому та самотній старості.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: прикмети, свято, яке сьогодні свято
В тему