Поради

Що робити, коли сняться кошмари і ніяк не проходять

Що робити, коли сняться кошмари і ніяк не проходять

Кожен хоча б раз стикався з ситуацією, коли прокидаєшся в жаху від того, що побачив уві сні.

На думку психологів, кошмарні сновидіння можуть снитися з різних причин, причому від них можуть страждати люди будь-якого віку і статі, незалежно від рівня доходу і професії. Тому в першу чергу потрібно розібратися з причинами їх появи - з деякими можна впоратися досить просто.

Чому сняться кошмари

Спровокувати появу страшних снів може кілька причин:

  • Фізичний дискомфорт під час сну часто є негативним фактором. Якщо ви перевтомилися, переїли на ніч, вживали алкоголь або спальне місце незручне, в кімнаті душно, світить яскраве світло, грає музика голосно - все це може стати причиною кошмару.
  • Часто кошмарні сни виникають під час хвороби, особливо якщо підвищена температура тіла. Зазвичай після одужання вони проходять.
  • Сильний емоційний стрес через проблеми у стосунках з оточуючими, перебування в екстремальній ситуації. Можливо, ви намагаєтеся впоратися з якоюсь проблемою, або давньою психологічною травмою. Через це підсвідомість видає ночами страшні картинки.
  • Часто від кошмарів страждають люди певних професій, які щодня стикаються з жорстокістю і стражданнями інших (наприклад, лікарі, рятувальники).
  • Крім того, мучать погані сновидіння і людей творчих професій, у яких багата уява.

Що робити, якщо кошмари мучать регулярно

Якщо вам регулярно сняться кошмари, прийшла пора поміняти свій спосіб життя, прибрати негативні фактори. Для цього потрібно зробити все необхідне, щоб навколишнє оточення спонукало до міцного і спокійного сну:

  1. Влаштовуйте вечірні прогулянки на свіжому повітрі
  2. Перед сном добре провітріть кімнату
  3. Не можна переїдати на ніч або вживати алкогольні напої (краще замінити їх заспокійливими настоями з трав)
  4. Очистіть кімнату від всіх дратівливих предметів
  5. Перед сном не варто дивитися телевізор, особливо фільми жахів, оскільки відчуття страху відкладається на підсвідомому рівні
  6. Слухайте спокійну музику, і приймайте розслаблюючі ванни.

Якщо після проведення усіх заходів вам продовжують сниться страшні сни. У цьому випадку варто звернути увагу на стан власного здоров'я. В першу чергу причиною можуть стати важкі хвороби, які на цей момент ніяк не проявляються. Можливо, сновидіння якимось чином натякають на існуючу проблему, але краще пройти обстеження у лікаря, не займаючись самолікуванням. Крім того, погані сновидіння можуть з'являтися через прийом певних препаратів - можливо варто проконсультуватися з фахівцем, поміняти дозування або замінити їх аналогом.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Сонник, Лікарі, Здоров'я, психологія
В тему