Поради

Чим унікальне вино з цибулі

Чим унікальне вино з цибулі

Усередині зими у коморах і на горищах нерідко починає псуватися цибуля. Тож господиня з Рівного знайшла вихід – з овочів готує смачний і корисний напій. На кухонному столі височіє гірка дрібно порізаної цибулі.

Про це йдеться у газеті "Твій вибір".

– Не викидати ж добра, – усміхається Антоніна Рижук, кладучи цибулиння у торбинку. – Оці «сорочечки» пригодяться перед Великоднем, коли фарбуватиму крашанки і саджатиму розсаду, а ось надгнилі овочі використовую для приготування смачного і корисного вина, яким залюбки частую рідних і гостей. Мало хто знає, але вино з цибулі було особливо поширеним і високо цінувалося у Західній Європі. Там смаколик готували з ріпчастої цибулі, винограду, цукру і картоплі. Я ж готую вино так, як це робив мій батько, – його рецепт простий, і водночас напій виходить смачним, ароматним і досить міцним.

Вичавивши за допомогою соковижималки два літри 400 мілілітрів соку з ріпи, ґаздиня переливає його у чистий сухий бутель і додає два з половиною кілограми цукру. Ретельно розмішує, аж поки цукор не розчиниться, і тоді кладе у посудину дві дрібно порізані невеличкі цибулинки.

– Опісля потрібно влити пів літра якісної горілки, – ділиться секретом вона. – Знову усе перемішую і ставлю у теплому місці, щоб розпочався процес бродіння. На горличко бутля я натягую гумову медичну рукавичку, щільно її обв’язую і, коли вона наповниться повітрям,  проколюю її голкою у декількох місцях. Процес бродіння триває до трьох тижнів, після чого я напій проціджую, фільтрую і переливаю у пляшки з темного скла.

Щільно закорковую, обмазую корок і шийку пляшки розтопленим парафіном і кладу на полички у погребі. За три місяці смаколик готовий. Ним я частую рідних і друзів. До речі, ще ніхто так і не здогадався, з чого приготовлене це смачне і ароматне вино. Однак воно не лише гарно смакує, але і має лікувальні властивості – налагоджує роботу шлунково-кишкового тракту, активізує апетит і зміцнює імунну систему.

Ксенія Фірковська

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: рівне, Вино
В тему