Поради

«Схильність до надмірностей» або «перлина неправильної форми»–бароко

«Схильність до надмірностей» або «перлина неправильної форми»–бароко

На практиці стиль бароко в інтер'єрі означає багатство дрібного декору: інкрустацій, золотого шиття, мініатюрного кування. Бароко – багатошарова пишність, покликана підкреслити атмосферу неробства і знемоги. Стиль, що прийшов з палаців монархів, не може бути іншим. Заміський будинок – найбільш відповідна для його відтворення площа.

Мова зовсім не йде про загородження простору марними красивими дрібницями. У спальні досить обмежитися багатим ліжком без балдахіна, стилізованими під архаїку комодом і банкетками та світильниками, а також «старовинним» дзеркалом. Відтворять атмосферу фрески на стінах, стельовий розпис, декорований мармуром дверний прохід.

  • Цінителям бароко нема чого купувати виключно старовинні речі. Сучасні технології дозволяють відтворювати палацові обробки, надають урочистість і об'ємність повсякденним речам.
  • Декор меблевих панелей – розсип химерних флористичних орнаментів, рясна пластика – тумби письмового столу перетворюються в ошатні скриньки.
  •  Альтернатива настінних фресок – сюжетні ткані килими від стелі до підлоги.
  • Бажаючи залишити стіни однотонними, пофарбованими в пастельні тони, не забудьте прикрасити їх ліпниною.
  • Стиль бароко в інтер'єрі надає величезне значення тканинам – як портьєри, так і стінні драпірування зобов'язані буяти бахромою і позолоченими китицями.
  • Живопис і скульптура віддає перевагу напівоголеним тілам і сценам із сільського життя.
  • Наповнення інтер'єру спрямоване на функціональність, проте з максимальною декоративністю. Аксесуари відходять на другий план, підкреслюючи розкіш елементарного.
  • Обов'язковий акцент – великі дзеркала в ліпних або позолочених рамах.
  •  Меблі, навіть підкреслено сучасні, прикрашені інкрустаціями з міді, срібла, кістки.
  • Крісла і стільці з вигнутими ніжками збираються в групи, маючи вигляд хвилястого острівця.
  •  Стільниця центрального столу – об'ємна і напрочуд декорована.
  • Атмосферу стилю бароко в інтер'єрі відтворюють великі підлогові годинники, комоди з великими висувними ящиками.
  •  Бароко рясніє дрібницями, але не любить марності. Стилізований під старовину гребінець, «забутий» біля дзеркала,– теж акцент інтер'єру.

Стіни: вибір оздоблення стіни для стилю бароко великий і залежить від бажаного загального враження, головне – відсутність однотипності і наявність різних вставок, бордюрів, навіть архітектурного декору. Використовуватися можуть текстильні шпалери, дерев'яні панелі (частіше пофарбовані), штукатурка (без рельєфу), ліпнина (частіше золочена). Стіна в стилі бароко повинна бути однорідною, навіть витонченою, щоб відповідати меблям. Широко використовуються шпалери (гобелени) – ткані килими без ворсу. Крім гобеленів, для посилення враження розкоші, часто застосовують парчу.

Стеля: насамперед, це продовження стіни, її задумки, фактури і навіть малюнка, без різкого переривання і контрасту. Також як і на стінах, в інтер'єрі бароко використовується ліпнина, позолота. Аби надати вишуканості, застосовують фресковий розпис. Однаково використовуються як рівні стелі, так і виконані у вигляді склепінь. Найчастіше в стилі бароко саме фресканадає відчуття об'ємності і висоти стелі.

Підлога: однаково використовується як керамічна підлога (імітація мармуру або майоліки), так і дерев'яна. Вибір паркету в стилі бароко також досить різноманітний, від дрібного штучного до художнього. Розмір плитки, паркетної дошки, або кількість смуг у ламінаті, втім, як і колір всього перерахованого, залишається на ваш особистий вибір. Єдиною умовою буде відсутність різкої колірної контрастності підлоги від загального тону обробки. Як доповнення в інтер'єрі бароко використовуються розмальовані килими (невелика частина підлоги).

Меблі: лаковані, з вигнутими ніжками, багаті складними різьбленими позолоченими елементами. Крісла із сильно відігнутою спинкою і подовженим сидінням для витягнутих ніг. Дивани в стилі бароко нагадують кілька з'єднаних один з одним крісел. Оббивка яскрава, часто прикрашена бахромою, верхній край спинки дивана хвилястий. Відмінно впишуться в інтер'єр стилю бароко комоди з висувними ящиками, двостулкові шафи, вітрини. Столи з масивною стільницею з мозаїки і кольорового мармуру, круглої, рідше прямокутної форми. Краї столів прикрашені різьбленням та інкрустовані у вигляді голів баранів, левів або жіночих фігур. Ліжко вибирають масивне, акцентуючи увагу на гарно прикрашеному узголів’ї ліжка.

Предмети декору: в якості декоративних елементів застосовуються дзеркала, скульптури та живопис (копії Рубенса, пізнього Рембрандта, Караваджо). Основною темою для живопису були портрети, міські пейзажі, море, французькі жанрові сцени з інтер'єрами барокових палаців. На стіни вішають великих розмірів дзеркала, прикрашені масивною ліпниною із позолотою.

Чудово будуть виглядати в інтер'єрі бароко підлогові годинники, оздоблені бронзою, постаменти для скульптур, шкатулки на столі, канделябри, для кабінету – старовинний глобус і настінна карта. Будуари прикрашають щільними полотнами зі складним тканим малюнком. В оформленні застосовується матерія з малюнком з квітами, птахами або пейзажами.

Поради професіоналів:

1. Стиль інтер'єру бароко придатний для просторих кімнат, створення вишуканих залів, спалень та кабінетів. Для кімнат малих за розмірами він ніяк не підійде, тому провиною масивні меблі, які не повинні позначатися на загальному розмірі і не покидати відчуття простору й величі. Тому для інтер'єру маленького заміського будинку стиль недоречний, де кожен елемент меблів і обробки буде звужувати малий простір. Але якщо бароко припав до душі, можна обмежитися невеликою стилізацією, послуговуючись лише деякими деталями.

2. При застосовуванні стилю бароко в інтер'єрі продумайте колірне рішення кімнати, розмежуйте її на верхній і нижній рівень. Поєднання білого і золотого як ніколи підійде для контрастного виділення на фоні загального кольору кімнати. Колірна гама меблів у більшості випадків схожа з обробкою стін, часто на стінах використовується тканина, якою оббиті меблі. У бароко важливо дотримуватися почуття міри, адже в іншому випадку стиль буде виглядати безглуздо.

3. Ліжко в епоху бароко було одним з найбільш пишно вбраних предметів інтер'єру. Гостей часто приймали, лежачи в ліжку, тому поступово ліжко придбало форму шатра з великою кількістю занавісок, драпіровок і прикрас. Якщо з якихось причин у вашій спальні це відтворити неможливо, як мінімум подбайте про ажурне узголів'я ліжка, яке також можна прикрасити золоченням і витонченою різьбою.

4. Для додаткової декорації в інтер'єрі бароко часто використовуються ніші в стінах, куди ставляться фігурки статуеток, вази та інші прикраси. Також додадуть штрихи фарфор, дзеркала, перламутр, вироби зі слонової кістки. Пікантною деталлю буде використання особистих речей того часу ніби забутих господарем на столику або в іншому місці. Це може бути віяло, парасолька для прогулянок, палиця, навіть хустинка з ініціалами.

5. Інтер'єр в стилі бароко вимагає багато декорованого вікна та дверей. При виборі дверей згадайте палацові. Відмінним варіантом стануть двостулкові двері, пофарбовані в тон стін, або білі, з кольоровими вставками. Декорація дверей лягає на вашу фантазію. Це може стати різьблення, золочення, навіть вставки із текстилю або кольорового скла. Над дверима можна помістити панно, так званий десюдепорт.

6. Також стиль бароко буде приємний для жінок, які люблять ручну вишивку. Вони приємно зуміють доповнити інтер'єр подушками ручної роботи або вишитим полотном. Для тих чоловіків, які люблять столярну справу, різьблені меблі власними руками стануть не тільки душевною частиною інтер'єру, але і приємним дозвіллям. Звичайно, тут мова йде про заміський інтер'єр. Взагалі стиль бароко досить відкритий для свободи творчості, стираючи обмеження в пишному оформленні, різьбленні або прикрасах.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: дім, Інтер'єр
В тему