Поради

Як продати квартиру швидко?

Як продати квартиру швидко?

Найчастіше продаж пов'язаний з цілим ланцюжком операцій з нерухомістю. І власник квадратних метрів мріє про те, щоб кожна з них відбулася в стислі терміни і з максимальною для нього вигодою. Якщо квартира довго не знаходить нових господарів, можна упустити і можливість придбання обраного на зміну житла. При цьому не беруться в розрахунок витрачений на демонстрацію квартири час і комунальні витрати.

Як підвищити ліквідність житла? На які деталі власник повинен звернути увагу, щоб процес продажу не затягнувся і без особливих ускладнень завершився благополучно?

Купуючи, продаємо

Якщо ми розглядаємо квартиру, яка спочатку купувалася як об'єкт на продаж, то ще при її покупці слід звернути увагу на деякі деталі, що впливають на подальшу реалізацію. Претензії майбутніх мешканців можуть бути пов'язані з незначними, на перший погляд, факторами: відсутність балкона, брудний сходовий майданчик, перший або останній поверх, на прилеглій території немає паркувальних місць і т. д. Але найчастіше інтерес клієнтів слабшає при появі найбільш поширених проблем: невідповідний район, нерозвинена інфраструктура, віддаленість від зупинок транспорту.

Квартира в екологічно чистому районі або поруч з парком, з гарною транспортною доступністю, а також із зручним плануванням приміщень обов'язково знайде свого покупця. При цьому площа квартири, безумовно, має значення, але якщо вона однокімнатна, то актуальний метраж 30-35 кв. м. Квартири від 50 «квадратів» краще розглядати з двома кімнатами. Зношеність самого будинку також відіграє роль. Краще, щоб вік будівлі не перевищував 15 років.

Ексклюзив у тягар

Одна з найбільш поширених проблем при продажу квартир – дуже оригінальний дизайн. Творчі експерименти господарів апартаментів часом можуть налякати потенційних покупців. Далеко не кожному можуть бути близькі дзеркальні стелі і вигадлива ліпнина, яка з порога кидається в очі. Також не факт, що гігантський акваріум, встановлений замість стіни, зачарує візитера, і він охоче погодиться на операцію.

Ексклюзивні квартири продаються дійсно складніше, але на кожний товар є свій покупець. Вирішувати, чи знижувати ціну чи змінювати її вигляд, слід, виходячи з конкретного випадку. Наприклад, якщо ви продаєте квартиру в старому фонді, великої площі, то однозначно слід знижувати ціну до мінімуму, але якщо така ж квартира знаходиться, наприклад, у центрі, то варто зайнятися або поліпшенням самої квартири, або чистотою сходів, що ведуть до цього житла.

Дизайнерські родзинки служать приводом для особливої гордості господаря, але лише поки він сам живе в квартирі. При продажу елементи декору стають кошмаром, від якого не так просто позбутися. Потрібно провести додаткові дорогі роботи, щоб повернути житлу більш затребуваний вид. Через оригінальний інтер'єр квартира може простоювати роками, перш ніж з'явиться покупець, і уникнути цього допоможе тільки значне зниження вартості об'єкта.

Стіни все стерплять, але...

Експерти не радять захоплюватися переплануванням і трощити стіни, тим більше, якщо це відбувається без офіційного дозволу. З одного боку, це може вплинути на стан інженерних комунікацій, з іншого – сприятиме не дуже приємному спілкуванню з владою. Потенційний покупець зайвий раз задумається про бажання втягуватися у таку метушню: займатися оформленням дозвільних документів або повернути колишній вигляд приміщенню.

Крім того, квартири з переплануванням важко реалізуються на іпотечному ринку. Пов'язано це з тим, що кредитні організації перед укладанням угоди ретельно перевіряють об'єкти продажу і скептично ставляться до самовільно внесених змін. Перепланування не страшне тільки в одному випадку – при законному його проведенні.

Говорячи про середньоринкову квартиру, ідеальну для продажу, називаються такі характеристики: якщо мова йде про невелику квартиру, то потрібна площа кухні більше 8 кв. м або можливість об'єднати кухню з прилеглою до неї кімнатою, великі санвузли або можливість їх збільшення за рахунок коридору. Квартира повинна бути чистою, особливо вікна, звільнена від громіздких речей і мотлоху. Можна залишити світильники і фіранки (якщо вони пристойні). Спеціально робити ремонт не варто, може викликати підозру.

Чи потрібно робити ремонт? Це запитання багатьох ставить у глухий кут. Експерти в 90% випадках не рекомендують спеціально проводити ремонтні роботи в квартирі. Такі витрати часто не окуповуються. Винятки становлять ті кімнати, де з'явилися сліди протікання або грибок. Неприпустимі покручена підлога, штукатурка, що сиплеться, або рвані шпалери. Продати таке житло, звичайно, можна, але за якою ціною?

Квартира повинна виглядати акуратно і відповідати уявленням про стриману класику. Світлі тони стін візуально збільшують простір, а встановлені склопакети, незалежно від того, куди виходять вікна, створять більш сприятливе враження від перегляду.

Юридичні нюанси

Важливо при продажу квартири звернути увагу на юридичні моменти, які можуть нашкодити угоді. Продавець повинен враховувати, що небажано вводити в число власників неповнолітніх дітей, які згодом зможуть пред'явити свої права на нерухомість. Також потрібно знизити до мінімуму кількість зареєстрованих мешканців. Перед укладанням угоди фахівці агентства нерухомості проведуть планову перевірку на предмет наявності порушень.

Якщо людина хоче придбати квартиру, то підводні камені можуть бути, особливо якщо квартира кілька разів перепродавалася, навіть за умови, що з останнього продажу минув термін позовної давності.  Адже цей термін може настати з моменту, коли потерпілий громадянин про це дізнався. Наприклад, при приватизації не врахували інтереси дитини, а вона, ставши повнолітньою, подає в суд і, швидше за все, суд прийме рішення на її користь. Саме тому питанням безпеки оформлення угод в агентствах приділяється так багато уваги, витрачаються гроші на перевірку історії через спеціалізовані уповноважені служби.

Угоди купівлі-продажу, дарування та успадкування нерухомості, вчинені незадовго до рішення продавати об'єкт, негативно позначаються на його репутації. Чекати покупця краще у вільній від зайвих прав власності квартирі і вже з кадастровим паспортом та відповідною документацією з БТІ.

            

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: дім
В тему

Останні матеріали