Поради

Як кинути курити: кращі способи та поради

Як кинути курити: кращі способи та поради

Куріння – звичка, яка не прикрашає ні чоловіків, ні жінок.  Мода на тонку сигарету і чашку кави минула багато років тому: нині курити – не круто, престижно натомість вести здоровий спосіб життя.

Та питання навіть не в моді: куріння провокує рак легень, пухлини горла, проблеми з потенцією тощо. Воно впливає й на зовнішній вигляд: жовті зуби, неприємний запах із рота, несвіжа шкіра – постійні супутники курців. Тож наважуйтеся і спробуйте негайно кинути курити.

Одразу кинути складно – відмова від залежності зазвичай потребує сильної волі та готовності не опускати руки. Згідно із дослідженнями, аби кинути курити середньостатистичному курцеві треба до 30 спроб. Ми розглянемо поради та продукти, котрі довели свою ефективність – однак тут все дуже персонально, тому іноді варто спробувати декілька методів.

ТОП-5 звичок, які замінять сигарету

Психологи вважають, що кинути курити легше, якщо відмову замінити чимось іншим, таким чином «трансформувавши залежність». Адже легко водночас надбати іншу звичку, більш корисну.

Займіться спортом

Фізична активність – чудова замісна терапія для тих, хто намагається кинути курити. Вчені робили спеціальні дослідження, результати яких показали, що люди, котрі займалися спортом менше думали за куріння і краще володіли собою у ході боротьби із шкідливою пристрастю.

Не варто думати, що це марна затія навіть якщо ви не розлучалися з цигаркою багато років. Не потрібно тягнутися до олімпійських результатів, лише сплануйте «обманний маневр» при відмові від куріння. Оберіть комфортний для себе вид – це може бути робота із штангою чи інші силові вправи, або ж біг, плавання, крос-фіт тощо.

Після тренування навряд чи захочеться курити. За деякий час, коли той, хто кидав палити, помітить покращення фізичних кондицій, йому точно не захочуться повертати задишку та блідий колір шкіри.

Спорт прекрасно тренує сильну волі та полегшить процес відмови від куріння.

Пийте воду

Так-так, не дивуйтеся. Вода – чудова альтернатива курінню. Після того, як людина кинула курити і вже деякий час не палить, із організму активно виходять накопичені нікотинові токсини. Вода у цьому випадку служитиме розчинником та  дозволить робити це сильніше.

Візьміть за правило носити із собою багато води. Норма для дорослої людини – принаймні 2,5 л на день аби клітини ефективно оновлювалися. Якщо вода не надто смакує киньте туди лимону, м’яти, або ж оберіть морс. Кожного разу, коли захотілося курити, діставайте пляшку та пийте.

Важливо! Не переходьте на каву чи міцний чай – так ви ризикуєте заробити інший шкідливий ритуал.

Підключіть соцмережі

Люди, що кидали курити та інформували про відмову публічно через сторінки у соцмережах, ефективніше боролися із проблемою. Справа в тому, що тут спрацьовує феномен «публічної обіцянки».

Тобто людина, яка передумала курити, робить заяву щодо сильної волі і очевидцями цього стають чимало інших осіб. Вони схвалюють рішення, у коментарях підтримують, діляться власними спостереженнями і постійно перепитують, яких успіхів вдалося досягти. Таким чином той, хто перестає палити, отримує сильну мотивацію та унеможливлює для себе крок назад – адже якщо сила волі «здасть», людині здається, що її осудять за такий крок, тож це теж служить стримуючим фактором.

У випадку, коли той, хто кидає курити, зовсім не користується соцмережами, необхідно розповісти свої плани колу друзів та родині, аби роль мотиватора та «контролера» виконували вони.

Знайдіть нове хобі

Цікаве заняття допоможе позбутися нав’язливої ідеї взяти сигарету та допоможе кинути курити. Варіантів багато – скоротивши витрати на куріння, ви зможете зекономити кошти на розваги. Можливо, вам припаде до душі фотографування, виготовлення брелків зі шкіри чи читання.

До речі, читання допоможе ще й практично, адже існує чимало спеціалізованої літератури для тих, що кидають курити. Йдеться і про поради, і про історії успіху людей, яким вдалося. Одним із бестселерів щодо способів позбавитися залежності є книга Алена Карра «Легкий спосіб кинути курити» – можливо, саме вона допоможе знайти ефективний спосіб.

Візьміться за контроль раціону

Побутує міф, що куріння дозволяє утримувати вагу в нормі, адже після того, як кинули палити, декотрі люди набирають зайву вагу. Насправді після того, як людина кидає курити, вона помилково заповнює вільні хвилини їжею. Налягаючи на солодке чи нездорову їжу дійсно легко обзавестися зайвими кіло, тож візьміть за звичку контроль їжі.

Складіть для себе дієту, яка включатиме багато фруктів та овочів, молочну їжу, наситьте раціон вітамінами та мікроелементами. Зручно навіть розписати дієту на кожен день тижня – планування харчування матиме позитивний результат на процес відмови від залежності.

Продукти, які допоможуть кинути курити

У перший період у людини, яка кидає курити, з’являється багато вільного часу  – тоді рука так і тягнеться за сигаретою. Візьміть собі за правило щойно захотілося курити, замість цигарки жувати щось інше – горіхи чи льодяники, так позбутися залежності буде значно легше.

Ось перелік продуктів, що допоможуть позбутися нікотинової проблеми:

  • Горіхи. Перший помічник для тих, хто кидає курити. Горіхи, чи то звичайні грецькі, чи екзотичні кеш’ю, містять чимало магнію, який стабілізує нервову систему та має заспокійливий ефект. Саме тому їх радять вживати у ході стресу, а як інакше, як не стресом, можна назвати період відходу від куріння? Також горіхи містять чимало омега жирних кислот, які необхідні для повноцінної життєдіяльності та роботи мозку. Підготуйте невелику баночку зі сумішшю горіхів, котрі легко придбати у будь-якому супермаркеті, та постійно носіть її із собою.
  • Зелень. Селера та петрушка також незамінні для тих, хто перестає курити. Селеру радять жувати, щойно захотілося курити – смак володіє заспокійливою дією, оскільки містить багато магнію та цинку, а також вітаміни групи В і С. Петрушка ж взагалі знижує потяг до тютюну, бо має рекордну кількість вітаміну С. Доведено, куріння руйнує цей вітамін, тож петрушка дозволить поповнити запаси в організмі.
  • Ягоди та фрукти. Чудові помічники, коли ви кидаєте курити. Варто вибирати ягоди та фрукти із кислинкою, котрі мають багато аскорбінової кислоти. Ці харчі зменшать негативні почуття при відмові від куріння – на перших порах буває не дуже сильна нудота, загострення агресії.
  • Овочі, що містять нікотин. Певним чином вони грають роль «замісної терапії». Вживаючи ці овочі людина, яка передумала палити, позбудеться стресів та нервового напруження. Серед таких продуктів – зелені помідори, перець, баклажани, цвітна капуста та картопля. Людина, яка перестає курити, має включити низку овочів до своєї дієти – наприклад, готувати свіжу картоплю, салат та вживати томатний сік.
  • Насіння соняшника. Цінний продукт харчування, багатий на білок, олії та амінокислоти. До того ж, лузання насіння компенсує чисто механічний бік куріння – рот та руки людини, що кидає курити, постійно зайняті, а завдяки смаковим якостям насіння постійно хочеться більше. Тому звичку можна «заїдати» таким продуктом.
  • М’ятні чи фруктові цукерки. Прийдуть на допомогу, коли під рукою нема фруктів чи овочів. Смоктання цукерок здатне зменшити бажання курити. Радять обирати солодощі, що містять багато вітаміну С та натуральний сік у своєму складі та не звертати увагу на «штучні» аналоги.

8 порад для бажаючих кинути курити

Зрештою, є й загальні поради, які поможуть кинути згубну залежність

  1. Встановіть чітку дату. Це психологічний момент, не формулюйте це «кину курити завтра» – визначте конкретне число та морально до нього готуйтеся.
  2. Обдумайте пов’язані звички. Наприклад, якщо ви завжди пили каву з сигаретою, краще вживайте чай. Так зникне сильна тяга до цигарок.
  3. Не носіть із собою цигарки, викиньте увесь «запас».
  4. Будьте постійно занятим. Плануйте свій день так, щоб не було багато вільного часу і перерв.
  5. Пийте молоко. Як запевняють учені, вживання коров’ячого молока псує смак нікотину.
  6. Перестаньте вживати алкоголь. Навіть легке сп’яніння похитне силу волі: не варто спокушатися на випивку, аби кинути курити.
  7. Знайдіть партнера. Можливо, в оточенні ще є люди, які хочуть позбутися залежності – вдвох є чимало варіантів, як підтримувати одне одного.

Зверніться до лікаря. Якщо нічого не допомагає, фахівець призначить спеціальні препарати, що зменшать тягу до куріння. Можливо, знадобиться візит до психотерапевта, який знайде причини потягу.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Здоров'я, здоровий спосіб життя, шкідливі звички
В тему