Поради

Обираємо дитячий матрац: як не помилитися та на що звернути увагу

Обираємо дитячий матрац: як не помилитися та на що звернути увагу

Діти – найбільший скарб батьків, а для свого скарбу нічого не шкода. Тому чимало покупок для дітей батьки здійснюють відповідно до модних віянь, обираючи вигадливі балдахіни над ліжечко чи вишукуючи ексклюзивні меблі. Водночас дитині однаково, чи буде у неї той балдахін, чи ні. Натомість деякі покупки, на які іноді звертають менше уваги, значно важливіші: матрац у ліжечку навряд чи побачать гості, однак від нього залежить, чи буде міцним сон дитини.

Немовлята взагалі сплять по 18-20 годин на добу, тому зручне спальне місце – пріоритетне питання. І хоч із віком потреба у сні зменшується, все одно майже третину життя людина проводить у ліжку. 

Відповідний матрац дозволить правильно сформуватися хребту, утримає тіло у правильному положенні і запобігатиме болю у спині, адже прийматиме форму тіла. Вибирати матрац для дитини слід особливо прискіпливо: він повинен бути не занадто жорстким, потрібного розміру, містити гіполергенний  наповнювач. Що й казати – критерії вибору матраца відрізняються навіть залежно від віку дитини!

Ми з’ясуємо, який матрац краще обрати, розберемося із характеристиками наповнювачів та порадимо, як не помилитися при виборі майданчика для сну дитини.

дитячий матрац
дитячий матрац

Види дитячих матраців

Існує два види матраців для дитини: безпружинні та пружинні. Кожен із них має переваги та недоліки, тому однозначно сказати, котрий кращий, складно. Матрац для дитини потрібно обирати виходячи із її потреб.

Безпружинний дитячий матрац не містить пружинного блоку, його замінюють на пружні природні чи синтетичні матеріали. Перевагою такого виду матраців є довговічність, також на ринку представлений широкий спектр моделей із різним ступенем жорсткості. Цей матрац володіє чудовими ортопедичними властивостями, він дбайливо оберігатиме спину дитини. Саме безпружинні матраци педіатри радять обирати для дітей одразу після народження.

У пружинного дитячого матраца основа складається із пружинного блоку, який буває двох видів. Залежний блок, або ж Bonell є класичнішим варіантом, тут пружини надійно об’єднані у єдину систему.

система  Bonell
система Bonell

Незалежний блок, або ж Pocket Spring, містить окремо розміщені пружини в окремих комірках-чохлах: на навантаження реагують ті, на які здійснюють тиск. Пружинні матраци педіатри радять обирати для дітей після 3-річного віку, однак моделі з блоком Bonell можна купувати навіть новонародженим. Такі матраци прекрасно впораються із своїм завданням.

система Pocket Spring
система Pocket Spring

Перший варіант пружинного матраца дешевший, але через особливості будови має менш виражені ортопедичні властивості.

Важливо також звернути увагу на якість – якщо, наприклад, ви обираєте між безпружинним матрацом високої якості та пружинним середньої, оберіть перший варіант. Звертайте увагу на продукцію на виробників, які надійно себе зарекомендували.

Наповнювачі для матраців

Наступний важливий показник – наповнювач дитячого матраца. Часом батьки вважають цей аспект не надто важливим, а дарма. Неякісне наповнення може викликати у дитини алергію, погане самопочуття або ж призвести до того, що матрац просто не виконуватиме яктсвоїх функцій та стане незручним для сну.

Головне завдання наповнювача – забезпечити ортопедичні властивості матраца та правильно підтримувати тіло під час сну. Чимало матеріалів, в тому числі й природного походження, гарно виконають це завдання.

Вони мають низку плюсів, та найбільшим недоліком їх є висока ціна. Зазвичай природній наповнювач у дитячих матрацах поєднують з синтетичним для забезпечення кращих властивостей виробу.

Розглянемо основні види природних наповнювачів, які підходять для дитини:

  • Кокосовий наповнювач матраца. У якості основи використовують кокосову койру – матеріал, який із плодів кокосової пальми. Койра містить лігнін, який забезпечує високу еластичність наповнювача та рівномірно розподіляє навантаження між волокнами. Такий наповнювач гарно захищений від вологи, адже перед використанням природного матеріалу його пресують та пропитують латексом. Перевагою наповнювача є його здатність «дихати», тож взимку на ньому не холодно, а влітку - не жарко. Жорсткість матрацу залежить від кількості шарів наповнювача. Окрім того, такі матраци абсолютно безпечні, їх використовують для новонароджених.

    наповнювач з койри
    наповнювач з койри

  • Латексний наповнювач дитячого матраца. Латекс є похідним від природного каучуку (іноді для матраців використовують також повністю синтетичний латекс). Отриманий матеріал спінюють і створюють структуру, схожу на бджолині соти. Такий наповнювач легко відновлює форму, є дуже пружним, тобто вм’ятин після сну дитини на такому матраці не залишиться. Також латекс стійкий до розвитку в товщі мікроорганізмів і не боїться вологи. Перевагами наповнювача є достатня жорсткість, здатність повторювати структуру вигинів спини, «дихання».
  • Наповнювач із морських водоростей. Чудовий природній матеріал, який для стійкості висушують та пропитують латексом. Водорості мають профілактичний та фітотерапевтичний ефект, адже виділяють йод, який допомагає знезаражувати повітря у спальні та постіль. Наповнювач не електризується, на збирає пил та чудово вентилюється. Завдяки багатошаровості виробу можна досягти бажаного ефекту твердості, який необхідно врахувати у матраці для сну дитини. Найкращий ортопедичний ефект мають вироби середньої жорсткості.
  • Матраци з гречаним наповнювачем. У якості матеріалу використовують лушпиння гречки, яке попередньо спеціально обробляють. Завдяки властивостям лушпиння такий матрац ніколи не злежується, є пружним та довговічним в експлуатації. Наповнювач володіє хорошою теплоізоляцією, вентиляцією і масажним ефектом, добре повторює форму хребта. Є свідчення, що він сприяє зняттю напруги із центральної нервової системи та покращує обмінні процеси (завдяки масажному ефекту).

    різні види наповнювачів
    різні види наповнювачів

Матраци із синтетичних матеріалів також є безпечними для здоров’я дитини, дешевшими, однак мають менше корисних властивостей, ніж зроблені із природних матеріалів. Деяким наповнювачам навіть рекомендують надати перевагу при виборі матраца для дитини, яка хворіє, наприклад, на астму. Найдоступнішими синтетичними наповнювачами дитячих матраців є:

  • Поролон. Цей наповнювач являє собою спінений спеціальним чином пінополіуретан. Його використовують для наповнення дешевих матраців, полон важко назвати екологічним, тай сам виріб не прослужить надто довгою. Найбільша перевага – дуже низька ціна і зручність транспортування. Однак через невисокі експлуатаційні властивості наповнювач ризикує швидко втратити еластичність та банально покришитися.
  • Пінополіуретан. Цей наповнювач є трохи осучасненим аналогом поролону, але зі значно більшою кількістю позитивних експлуатаційних характеристик. Так, пінополіуретан є дуже пружним та досить жорстким водночас. За характеристиками міцний, гіпоалергенний, не поглинає вологи, гарний теплоізолятор, володіє анатомічним ефектом.  Пінополіуретан дешевий, чи не найдорожча «модифікація» - латексний пінополіуретан. Найбільшим недоліком є порівняно невеликий термін експлуатації.
  • Холофайбер. Це безпечний синтетичний наповнювач, який відрізняється своєю легкістю. Структура наповнювача складається із довгих порожнистих волокон, переплетених між собою. Завдяки цьому наповнювач добре утримує тепло, гарно провітрюється, не пропускає вологи та є стійким до загоряння. Такий наповнювач не поглинає запахів, є оптимальним вибором для дітей із алергією чи астмою.
  • Вата. Колись це був чи не єдиний доступний вид наповнювача, однак із розвитком технологій здав свої позиції. У якості наповнення використовують вату у поєднанні із бавовною, шерстю, іншим натуральним чи синтетичним матеріалом. Наповнювач має низький рівень жорсткості, його легко транспортувати та доглядати. Також це чи не найдешевший вид наповнювача. Однак він не володіє ортопедичними властивостями, недовговічний, поглинає вологу та запахи тощо. Матрац із такими характеристиками навряд чи варто обирати дитині.

Поради для вибору матраца для дитини

При виборі матраца для дитини орієнтуйтеся на індивідуальні потреби та медичні показання (якщо такі є). Також врахуйте цінову політику матеріалів - за деякі, можливо, доведеться заплатити трошки дорожче, але вони гарантують здоровий сон та ортопедичну підтримку.

  1. Наповнювач. Найкраще обрати трохи дорожчий природній матеріал, який є екологічним і володіє багатьма позитивними якостями. Для дитини сон на такому матраці значно приємніший, зрештою, це природно.
  2. Вентиляція. Зверніть увагу на те, щоб матрац не був занадто щільним – тоді він зможе провітрюватися, не накопичуватиме вологу та у цьому середовищі не знайдуть притулку небажані мікроорганізми.
  3. Жорсткість. Варто обирати матрац із ортопедичними властивостями, середньої жорсткості. Це сприятиме правильному формуванню хребта дитини. Однак необхідно врахувати медичні показання: якщо у дитини є проблеми із опорно-руховим апаратом, судинами, рекомендують зупинитися на дещо м’якшому варіанті для сну. Жорсткий варіант треба обрати у випадку наявності міжхребцевих гриж чи порушень осанки.
  4. Розмір. Матрац має мати достатні габарити для дитини, а також відповідати розміру ліжка – не соватися та не виступати за його краї, адже це призведе до деформації виробу та втрати ним експлуатаційних властивостей.

Звернуть увагу на наявність змінного тканинного чохла. Це не обов’язковий атрибут, однак він дасть можливість легко очищати матрац, тому той служитиме довше. Також, знявши чохол, матрац для дитини легко оглянути зсередини. Якщо обираєте модель із чохлом, зверніть увагу на натуральність тканини.

наявність чохла - приємний бонус
наявність чохла - приємний бонус

Вибираємо матрац для дитини до 3 років

Новонароджена дитина дуже багато часу присвячує сну, тому важливо обрати правильний матрац. Фахівці радять батькам звернути увагу на безпружинні матраци із одного чи кількох шарів наповнювача.

До трирічного віку чи навіть дещо довше дитина повинна спати на матраці помірної жорсткості. S-подібний вигин хребет формується до 2,5-3 років, тому не варто обирати для сну надто м’яку поверхню Також м’який матрац може утруднювати дихання, коли дитина спатиме на животику.

матрац для новонародженого
матрац для новонародженого

У якості наповнювача найліпшим варіантом стануть природні матеріали – наприклад, кокосова основа поєднана із природним латексом. Натомість пінополіуретанові матраци не підходять через недостатню пружність та надмірну м’якість. Водночас, не варто думати, що синтетичні матеріали у складі – суцільне зло. Дорогі та високоякісні матеріали від надійних виробників, поєднанні із природним наповнювачем, теж принесуть матрацу низку переваг – хорошу вентиляцію, легкий догляд тощо.

Оптимальний варіант матраца для дошкільнят та школярів

Для дитини від 3 до 6 років радять обирати безпружинний матрац середньої жорсткості. Саме така характеристика твердості поверхні сприятиме правильному формуванню м’язової системи, яка активно розвивається, та нормальному росту. Звісно, сон на такому матраці буде комфортним, та варто врахувати, що у цьому віці діти ще й часто граються у ліжку. Тому занадто жорсткий матрац не підійде для такого дозвілля.

Дитина у віці 6-12 років може спокійно спати на матраці із більш «дорослими» характеристиками. Тому вибір переважно постає між безпружинними та ортопедичними матрацами з системою Pocket Spring. Останній якраз сприятиме максимально ефективній підтримці хребта школяра, який любить крутитися уві сні.

матрац для школярів
матрац для школярів

Який матрац обрати для підлітка

Дітям у підлітковому віці вибирати матрац варто відштовхуючись від анатомічних особливостей та вподобань. Порадьтеся із вашим чадом: дитина сама обере, чи подобається їй спати на більш твердій поверхні, чи на «хмаринці».

Для підлітків виробники пропонують досить цікаве універсальне рішення – двобічний матрац, різні боки якого мають різну жорсткість. Таким чином, сон на різних поверхнях можна обирати залежно від настрою чи втомленості дитини. Зазвичай йдеться про пінополіуретанові моделі, однак варто пошукати варіант, поєднаний із природнім наповнювачем.

Важливо! Якщо дитина має певні проблеми із хребтом чи опорно-руховим апаратом, перед купівлею матраца варто проконсультуватися зі лікарем. Він підкаже, на що варто звернути увагу.

важливо, щоб матрац повторював вигини спини
важливо, щоб матрац повторював вигини спини

Окрім того, важливим параметром для дитини будь-якого віку є розмір матраца. Як ми вже з’ясували, треба підганяти його під розмір ліжка однак продумайте, на який термін експлуатації матраца ви розраховуєте. Адже із часом дитина росте, тож рано чи пізно матрац стане закоротким. У якості «шпаргалки» щодо загальних рекомендацій батькам просто скористатися таблицею, яка визначає співвідношення довжини матраца до росту дитини.

Для дитини 3-6 років матрац має мати довжину 120 см, для дитини до 7 років - 140 см. Дітям віком до 12 років радять обирати варіант довжиною у 160 см, а до 16 років – 180 см.

Тобто якщо для шестирічного малюка придбати більше ліжко та матрац до 160 см, дитина зможу ним користуватися набагато довше, аж до 12 років.

Ці прості рекомендації дозволять обрати найкращий варіант для дитини. Пам’ятайте, що здоровий сон – це дуже важливо, тому намагайтеся на ньому не економити, і ваша дитина обов’язково за це подякує.

Читайте також

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Сім'я, Здоров'я, діти
В тему

Останні матеріали