Поради

Як правильно обрати дитячий диван: поради для батьків

Як правильно обрати дитячий диван: поради для батьків

Коли малюк підростає, перед батьками постає непросте питання облаштування нового спального місця для дитини. Дитяча кімната – особистий простір дитини, у якому вона проводить чимало часу, тож важливо зробити його функціональним, гарним і практичним. Сон дозволяє малюку відновити сили та енергію для наступного активного дня, тому необхідно заздалегідь потурбуватися про його якість. 

Задумуючись, що обрати для дитини – ліжко чи дитячий диван, варто звернути увагу на функціональність меблів. Головний недолік першого варіанту у тому, що ліжко передбачає вищу ймовірність травмування дитини. Адже навіть якісне ліжко, виготовлене із деревини, може у перспективі додати проблем із скалками, тріщинами та сколами. До того ж, ліжко є більш масивним варіантом для зазвичай невеликої кімнати малюка.

Таким чином, дитячий диван – практичніший вибір, ніж ліжко, він пропонує різну ступінь м’якості, принцип розкладання та габаритність. Ми розберемося, як правильно обрати диван для дитини, аби він довго прослужив та став улюбленим місцем відпочинку.

Критерії вибору дитячого дивана

Отже, дитячий диван є оптимальним вибором, адже завдяки великій кількості моделей легко підібрати більш функціональний варіант, ніж ліжко. Перевага дитячого дивана у тому, що він компактний і не потребуватиме так багато місця, як те ж ліжко. Також дитячий диван може виконувати у кімнаті не лише функцію спального місця, що без сумніву свідчить на його користь. Адже склавши спальний диван на день із простору автоматично зникає зона сну – це стимулюватиме дитину до активнішого дозвілля, тут вона зможе гратися чи дивитися улюблені мультики.

Перед тим, як вирушати в магазин по дитячий диван, треба зрозуміти, якими критеріями треба керуватися при виборі меблів для сну у дитячу кімнату. Зокрема, батькам необхідно звернути увагу на такі показники:

  • Якісні матеріали каркасу. Меблі мають бути виготовлені із екологічно чистих матеріалів, не радять обирати моделі, при виготовленні яких використовували синтетичні замінники чи клей. Не економте на аспекті матеріалів дитячого дивана, адже вони впливатимуть на здоров’я вашої дитини та відповідатимуть за здоровий сон.
  • Надійний та безпечний механізм. Для малюка, котрий точно не лежатиме спокійно, рекомендують обрати механізм із добре скріпленими докупи деталями та стійкий до механічного впливу. Для цього треба переглянути, наскільки добре злагоджені частини меблів, чи стійко закріплюється спинка дитячого дивану тощо.
  • Наповнювач. Аби сон був глибоким, спальний диван має бути зручним, у міру твердим та не піддаватися деформації. Натомість наприклад,  поролон, досить швидко втрачає форму, що призводить до того, що дитина почне відчувати пружинисті блоки меблів. Тож варто розглянути поєднання пружинного блоку із м’яким та стійким наповнювачем дитячого дивана, яке створюватиме ортопедичний ефект. Оптимальним варіантом наповнювача є холофайбер чи поліуретан, що мають властивість чудово зберігати форму.

    наповнювач - важливий критерій
    наповнювач - важливий критерій

  • Оббивочна тканина. Оббивка дитячого дивана повинна бути стійкою, аби у процесі експлуатації не втратити зовнішнього вигляд. Також для дітей краще обирати яскравий вид оббивки, важливо теж, щоб її згодом було просто доглядати. До деяких дитячих диванів у комплекті ідуть чохли, тож можете поцікавитися у продавця, який вид володіє таким додатком. Чохол дозволить довше зберегти спальний диван у гарному вигляді.
  • Пріоритети дитини. Звісно, не забудьте, для кого ви обираєте дитячий диван. Обов’язково порадьтеся, аби зрозуміти пріоритети дитини, наприклад, щодо кольору виробу. Таким чином, малюк точно радітиме новому «жителю» дитячої кімнати.

Особливу увагу необхідно звернути на розмір дитячого дивану. При виборі меблів обов’язково врахуйте ріст вашої дитини, її вагу, а також габарити приміщення, де стоятиме спальний диван.

Він повинен бути достатньо великим, щоб малюк мав досить місця для сну і пустощів, але не перекривати всю площу приміщення. Також оцініть висоту спального дивану: якщо дитина крутиться уві сні, або ж любить активно гратися та стрибати, вона ризикуватиме впасти на землю. Низький спальний диван запобігатиме утриманню серйозних травм.

Залежно від розмірів дитячі дивани класифікують на три види:

  1. Міні-дивани. Цей вид відрізняється дуже компактними розмірами, при цьому зберігаючи увесь функціонал більших копій. Головна перевага – зручність транспортування і можливість встановлення у дуже малих приміщеннях. Це оптимальний варіант дитячих меблів для малюків після колисок.
  2. Власне дитячі дивани. Вид меблів, котрі підходять для дітей віком 3-10 років. Середній розмір при повному розкладанні - 1, 7 метра.
  3. Підліткові дивани. Вид, розрахований для дітей, які швидко «витягуються» вгору, тобто це найкращий вид для підлітків. У розкладеному вигляді має довжину у понад 2 метри, а спосіб трансформації підлаштований під динаміку росту, тобто диван можна «збільшувати» поступово. Іноді цього ефекту досягають з допомогою вставних секцій, «нарощуючи» їх до базової конструкції.

Види дитячих диванів

Виділяють кілька видів дитячих диванів залежно від особливостей поверхні, наявності додаткових бортів чи ортопедичних властивостей.  Йдеться, зокрема, про:

  • Розкладні – вид диванів, що мають механізм для складання та розкладання. Такі меблі практичні тим, що володіють більшою функціональністю та пропонують більше варіантів використання. Також існують спеціальні види диванів, які «ростимуть» разом із дитиною, тобто спальну площу за потреби легко збільшити.
  • Ортопедичні мають спеціальну пружинну систему, завдяки котрій стануть чудовим засобом профілактики проблем зі спиною. Такий вид дивану забезпечить правильне положення спини під час сну дитини.
  • Дивани з бортиком – вид меблів, призначених для малюків або ж дітей, що сплять неспокійно. З таким дитячим диваном батьки можуть не хвилюватися про сон дитини – вона точно не випаде та не скотиться зі свого «ліжка». Є навіть двоярусні дивани, для цього виду наявність бортика на верхній частині – обов’язкова умова.

    варіант дитячого дивана з бортиком

    варіант дитячого дивана з бортиком

  • Дивани із шухлядами – практичний спальний варіант, який дозволить зекономити простір на комоді. У шухлядах можна ховати одяг, іграшки чи постіль дитини. Це чудовий варіант для дитячої кімнати.
  • Кутові дивани та кушетки – варіант скоріше додаткових меблів для дитячого простору. У такому випадку малюку потрібне буде окрема ліжко для відпочинку, а дитячий диван стане окрасою ігрової зони чи додаткового місця відпочинку. Зазвичай цей вид не розглядають як повноцінний спальний диван.
  • Модульні дивани – відносна «новинка» на ринку. Складаються із декількох частин, які просто пересувати та комбінувати у різній послідовності. Таким чином, «проектантом» власного дитячого дивану може виступити навіть сама дитина.
  • Механізми розкладання

    Існує декілька варіантів механізмів розкладання дивана-ліжка, відмінних за низкою показників. Розглянемо основні із них:

    • Акордеон – дитячий диван із дуже простою конструкцією, принципом розкладання та компактністю. Спальна площа складається із трьох фрагментів, два із яких формують сидіння, а третій – спинку меблів. Розкрити такий диван просто: треба трошки припідняти основу та потягти вперед, зробити це зручно навіть одною рукою. Часто меблі з таким механізмом називають ліжко-диван.
    • Викочувальний диван – механізм за принципом роботи схожий до телескопа. Для відкриття необхідно підтягнути сидіння на себе, а спинка відкинеться, утворюючи єдину площину дитячого дивану-ліжка.

      механізм розкладання викочувального дивана
      механізм розкладання викочувального дивана

    • Диван-книжка розкладний вид, для експлуатації якого не потрібно багато зусиль, трансформувати його дуже просто. Зручність такого спального місця у тому, що у складеному  вигляді диван дуже компактний. Ще однією перевагою є наявність шухляди для зберігання дитячих речей.
    • «Дельфін» – спосіб розкладання полягає у висуванні частини дивана. Найчастіше цього застосовують у кутових диванах. Плюсом є те, що в результаті розкладання виходить просторе та рівне ліжко, також є простір для зберігання речей.
    • «Клік-клак» – чи не найпрактичніший варіант. Завдяки особливостям механізму трансформації має ще напів сидяче положення. Також переваги – ідеально рівне місце для сну, простір для речей. За способом трансформації схожий до схеми дивана-книжки.

    Чи не найпопулярнішим варіантом в Україні є моделі, які розкладаються за типом книжки. Однак, варіант, що найліпше підійде для конкретної дитячої кімнати, необхідно обирати індивідуально.

    Як вибрати дитячий диван для дівчинки

    Звісно, підшукуючи диван-ліжко для дитячого простору, важливо врахувати і стать дитини, яка безпосередньо впливатиме на вибір. Коли йдеться про меблі для дитячої кімнати дівчинки, звернуть особливу увагу на кольорову гам. Практично обирати колір, що гармоніюватиме із барвами стін, для «дівчачих» кімнат традиційним вибором є ніжні кольори без яскравих переходів – популярністю користуються рожева, фіолетова, помаранчева барви, що дозволять створити атмосферу оселі справжньої принцеси.

    Також для дівчаток радять обрати дитячий диван із вишивкою, казковими орнаментами чи навіть стразами – такий варіант точно додасть індивідуальності дитячій кімнаті. Сучасні виробники пропонують чимало цікавих форм, які, однак, слід узгодити із інтересами дівчинки. Це може бути спальний диван із балдахіном, диван-трон тощо.

    Якщо хочете вразити свою дитину оригінальним дизайном, можна оформити індивідуальне замовлення та спроектувати, наприклад, диван-карету.

    Диван у «хлопчачу» дитячу кімнату

    Зазвичай хлопчики менш сентиментальні до деталей, однак коли йдеться про дітей зовсім юного віку, чудово буде обрати оригінальні та яскраві меблі.

    Перш за все, варто звернути увагу на форму – нині у спеціалізованих магазинах легко знайти дитячий диван, який нагадуватиме улюблену машину для гонок чи героя мультфільму «Тачки» Блискавку МакКвіна. Або ж обрати спальний диван стандартної форми, однак із цікавими картинками, сюжетами із улюблених мультфільмів, коміксів чи із зображенням відомих героїв.

    Щодо кольорової гами, тут правило ідентичне – диван має «вписатися» в інтер’єр дитячої кімнати. Для малюка найчастіше обирають меблі синього, блакитного, зеленого чи червоного кольорів.

    Зверніть особливу увагу на міцність конструкції дивана – якщо при виборі дивана для дівчинки цим аспектом можна знехтувати, для «хлопчачих» меблів він стає чи не ключовим. Тож обов’язково звернуть увагу на надійність кріплень та місця з’єднань, адже, як свідчить практика, меблі у хлопців зношуються значно активніше, ніж у дівчат. Тому важливо на старті обрати надійний комплект.

    У будь-якому випадку перед покупкою дивана для дитини батькам важливо самостійно випробувати механізм не лише на надійність, а й на легкість користування. Адже дитина повинна без труднощів впоратися із розкладанням власного місця для сну. Врахувавши і інші перераховані фактори вам точно вдасться обрати найкращий варіант!

    Читайте також

    Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

    Все про: Сім'я, Здоров'я, діти
    В тему