Поради

Як збити високу температуру в дитини

Як збити високу температуру в дитини

Коли в дитини стрімко зростає температура тіла і доходить до 39 чи вище градусів, треба швидко збити таку температуру, щоб не допустити судом, утрати свідомості чи навіть летального наслідку.

Тож пропонуємо вам перевірені засоби з аптеки та народної медицини, аби швидко збити високу температуру дитині.

 

Яку температуру в дитини не варто збивати

Для майже всіх батьків хвороба малюка, тим паче коли вона супроводжується підвищенням температура, – це проблема майже планетарного масштабу. І найбільшим злом під час захворювання дитини батьки вважають підвищення температури, яку прагнуть швидко збити.

Проте насправді висока температура – це якраз і є захисна реакція організму дитини.

Вона свідчить: імунна система помітила «чужака» (тобто вірус чи бактерію), зайняла «повну бойову готовність», з метою знищити «прибульця».

Науковці дослідили, що коли в дитини не збивати незначне підвищення температури, печінка починає значно активніше проводити дезінтоксикацію організму.

Коли в дитини висока температура, вірус в організмі не може розвиватися та гине.

Коли висока температура вдитини,починає стрімко вироблятися інтерферон – білок, що нейтралізує віруси.

Тому лікарі допускають не збивати дитині температуру навіть при 38,5 градуса, якщо хворий при цьому не скаржиться на самопочуття. Але не дотягувати до 39 градусів, бо це вже ризиковано.

 

У якому приміщенні легше збити високу температуру дитині

Якщо в дитини підвищена температура, батьки повинні забезпечити такі умови перебування хворого:

  • регулярно провітрюватиприміщення: у свіжому повітрі віруси гинуть;
  • за опалення зволожувати повітря (мокре простирадло на двері чи на батарею, а ще краще – спеціальний зволожувач), з метою не допустити пересихання слизової носа, котра працює, як «фільтр» для вірусів;
  • охолоджувати повітря до 18 градусів, але дитина повинна бути вдягнена тепло, щоб її судинки від холоду не звужувалися (бо тоді важче збити високу температуру в дитини);
  • 2 – 3 рази на день проводити вологе прибирання.

 

Які напої допомагають збити високу температуру

Дитині, в котрої висока температура, необхідно якомога частіше давати теплі (але не гарячі!) напої, аби хворий мав чим пітніти. Температура напою має дорівнювати температурі тіла, це пришвидшить всмоктування рідини і допоможе швидко збити температуру в дитини.

Якщо дитина відмовляється пити або в неї блювота, давайте хоча би по чайній ложечці напою. Що частіше – то легше буде збити температуру в дитини.

В якості пиття використовуйте узвар, чай із малини, смородини, шипшини або ромашки, теплі морс чи лимонад.

А ще лікарі рекомендують використовувати в якості пиття препарат регідрон або теплу та без газів гідрокарбонатну воду (на кшталт «Боржомі», «Поляна квасова» тощо). Адже вона допомагає наситити організм необхідними мінералами, що посилено втрачає дитина під час уживання сечогінних чаїв та під час рясного потовиділення.

Ефективно допомагає збити високу температуру в дитини липовий чай (але беріть не більше 5 квіток на 200 мл окропу, оскільки цвіт липи посилює серцебиття).

Тепле пиття (температури тіла) зручно зберігати в термосі.

Аби переконатися, що дитина з високою температурою отримує достатньо пиття, простежте, чи ходить малюк до туалету хоча б через кожні дві годин.

Якщо хворий із високою температурою не може випити і чайної ложки рідини, то щоб легше збити жар, можна зробити клізму з кип?яченої води, температура якої буде аналогічною до температури тіла дитини. Однак не робіть клізму, якщо перед тим ви застосували свічки, щоб швидко збити високу температуру. Зачекайте: свічка має розчинитися та виконати свою жарознижувальну функцію.

 

Яке харчування допоможе збити високу температурув дитини

Не треба силою запихати їжу в дитину з високою температурою.

Адже організм замість перетравлювати їжу всі зусилля спрямовує на боротьбу з хворобою.

Спершу високу температуру треба збити, а тоді вже запропонувати малюку страву, що не вимагає значної затрати енергії:

  • овочевий супчик
  • печені фрукти та овочі
  • рибу, приготовлену на пару
  • рідкі каші, зварені на воді

Що ж до молока, вершків, йогурту, сирочків, то лікарі рекомендують відкласти ці страви на той час, коли вдасться збити й нормалізувати температуру в дитини.

 

Як швидко збити високу температуру аптечними засобами

Усі жарознижувальні препарати, які дозволені в педіатрії Всесвітньою організацією охорони здоров'я, поділяються на дві групи, залежно від їх основного компонента – парацетамолу чи ібупрофену.

  • Сироп, як правило, призначають, коли треба збити високу температуру в маленьких дітей.
  • Таблетки приписують, щоб швидко збити високу температуру дітям від п'яти років.
  • Свічки рекомендовані тоді, коли треба швидко збити високу температуру в дитини, а вона блює, відчуває нудоту або спить.

 

Ібупрофен

Ібупрофен починає збиває високу температуру в дитини через 15 – 40 хвилин після застосування. Тривалість його дії – до 8 годин.

Як треба дати оптимальну дозу та швидко збити високу температуру в дитини, використовуйте 5 – 10 мг ібупрофену на 1 кг ваги хворого. Протягом доби, якщо температура все одно висока, можна збивати жар 2 – 3 рази. Добова доза не повинна перевищувати 20 мг/1 кг ваги хворого.

Ібупрофен також використовують, щоб дитині зняти головний, вушний біль, біль у горлі.

 

Парацетамол

Збити високу температуру в дитини він дозволяє через 20 – 30 хвилин після прийому.

Разова доза парацетамолу становить 10 – 15 мг на 1 кг ваги хворого. На відміну від ібупрофену, парацетамол можна приймати до чотирьох – п'яти разів на добу. Але збивати ним високу температуру дозволяється  не частіше ніж через кожних чотири години. Добова доза парацетамолу, коли вам потрібно швидко збити високу температуру в дитини, не повинна перевищувати 60 мг на 1 кг ваги хворого.

 

Чергування засобів

Нерідко буває, що трьох годин не минуло, а температура в дитини вже висока.

В такому разі лікарі радять чергувати препарати з парацетамолом та ібупрофеном, щоб збити високу температуру.

А якщо справа в ангіні, то збивати високу температуру в дитини треба шляхом посиленого місцевого лікування горла: полоскання щогодини, після цього – обробка горла обліпиховою олією чи хлорфіліптом (на палець намотати вату і зняти з горла наліт) і тільки після цього використати спрей чи смоктунець.

Екстремальні методи

Стаються також випадки, що парацетамол та ібупрофен дали дитині, з метою збити високу температуру, минула година, препарати не дали ефекту, на термометрі вжебільше 39 градусів і температура далі росте.

В такому випадку треба швидко збити високу температуру дитині екстремальним методом.

Лікарі «швидкої» використовують ін'єкцію, до складу якої входять анальгін, димедрол і но-шпа (або папаверин).

Перед першим застосуванням цієї суміші варто капнути її на подряпину передпліччя дитини та переконатися, що суміш не викличе задишки, почервоніння, висипки на тілі.

У критичній ситуації лікарі можуть дозволити батькам збити високу температуру дитині, давши спочатку жарознижувальне, а через 15 хвилин – четвертину анальгіну чи но-шпи. Два останні препарати посилюють дію парацетамолу чи ібупрофену, швидко розширюють судини та допомагають нормалізувати терморегуляцію. Однак, перед застосуванням «екстремального» методу порадьтеся з лікарями.

 

Народні засоби

Як допоміжний засіб збити високу температуру дитині використовують сире домашнє яйце.

Нагрійте сире яйце до кімнатної температури, відділіть білок від жовтка. В одних рецептах пропонується використати жовток, в інших білок, але принцип один і той же: змазати білком (чи жовтком) ступні дитини, в якої висока температура, вдягнути целофанові торбинки на ступні, а наверх шкарпетки.

Протягом години цей засіб може на пів градуса збити високу температуру в дитини.

Після процедури ніжки протерти паперовим рушником чи серветкою, змоченими в теплій воді.

 

Які методи протипоказані, щоб збити високу температуру дитині

Лікарі категорично проти збивати високу температуру в дитини методом обмотування тіла мокрим холодним простирадлом чи холодною клізмою.

Вкрай негативно ставиться сучасна медицина і до обтирання дитини водою з оцтом та горілкою, з ціллю збити високу температуру. Це провокує до ще більшої інтоксикації організму.

Не варто, коли в дитини висока температура, надто тепло вдягати малюка чи накривати периною. Одяг повинен бути комфортним.

 

Коли не достатньо збити високу температуру дитині

Іноді перебіг захворювання набуває ризикованих ускладнень. Тож навіть при позначці 37,5 необхідно не тільки збити високу температуру в дитини, а й одразу звернутися до лікаря, з ціллю запобігти ускладненням.

Ось перелік небезпечних симптомів на фоні не високої температури:

  • блідість шкіри
  • висипка на тілі
  • важке дихання
  • судоми
  • сильний головний біль
  • сплутаність свідомості
  • часті блювота і пронос
  • підняття високої температури в дитини на 5 – 7 день захворювання.

Сподіваємося, наші поради допоможуть вам швидко збити високу температуру в дитини. Будьте здорові!

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Здоров'я, Сім'я
В тему