Поради

Коли проколювати вуха дівчинці: протипоказання, гігієна та думка фахівців

Коли проколювати вуха дівчинці: протипоказання, гігієна та думка фахівців

Всі батьки бажають виростити свою донечку справжньою красунею. Тому незадовго після того, як у сім’ї з’являється маленьке щастя, перед мамами і татками постає питання: «Коли пробивати дітям вуха?».

Більшість батьків вважають, що чим раніше проколоти дівчинці вушка, тим краще, адже маленька дитина швидше забуде стрес від перенесеної процедури.

А що думають про ідеальний вік для проколення вушок педіатри та психологи?

В якому віці краще проколювати вуха дитині?

Перше, що варто знати батькам, так це те, що не існує ідеального віку для проколювання вух. Таке рішення потрібно приймати беручи до уваги фізіологічні та психологічні особливості маленької принцеси.

Що думають педіатри?

У новонародженої дитини мочка вушка маленька, а отже прокол може бути не рівним, а ймовірність інфекції збільшується. Тому лікарі не рекомендують проколювати вушка дитині до 6-місячного віку. До півроку імунна система малюка дуже слабка, відтак, кожна, навіть крихітна, відкрита ранка може перетворитися на джерело інфекції. Однак, у деяких закордонних пологових будинках, діткам проколюють вушка відразу на наступний день після народження.

Зважаючи на ряд чинників, медики мають свою думку стосовно того, коли проколювати вуха дівчинці. Так, лікарі впевнені, що дану процедуру краще проводити у 3-4 річному віці. Дитинка в такому віці уже розуміє батьків і знає, що не можна смикати сережки, терти ранку і тим паче класти аксесуар до рота. З іншої сторони, у 3-4 роки діти швидко забувають біль та неприємні моменти.

Важливо: Після 12-ти річного віку ризик виникнення колоїдних рубців значно вищий. Тому якщо ви сумніваєтесь з приводу того, коли пробивати дітям вуха, то краще робіть це до зазначеного вище віку.

Що думають психологи?

Психологи радять дочекатися свідомого віку, коли дитина самостійно приймає рішення і сама виголосить бажання носити сережки. Зазвичай таке прохання дівчатка виголошують у 5-10 років. В цьому віці діти усвідомлюють усю серйозність процедури та можуть самостійно доглядати за ранками.

Фахівці рекомендують батька, перед процедурою проколювання вушка дівчинці, зважати на характер дитини. В першу чергу варто оцінити психологічну готовність дівчинки до такої болючої процедури.

Наприклад, якщо вашій донечці складно довго перебувати в одному положенні, то навіть з максимум зусиль майстра, прокол може бути не рівним. А згодом асиметрія стане помітнішою.

Ще одна причина відкласти процедуру – больовий поріг. Часто діти дозволяють пробити лише одне вухо, а на друге їх доводиться довго та тяжко вмовляти. Тому не поспішайте, проколоти вуха дитині можна у будь-якому віці.

Читайте також:

Коли проколювати вушка не можна

Проколювання вух – не складна процедура і не має особливих побічних ефектів, а більшість з протипоказань – тимчасові. Однак, перед тим як ви вирішите проколоти дитині вуха, ознайомтесь з заборонами. Зокрема, проводити таку процедуру не можна, якщо є:

  • Цукровий діабет;
  • Слабкий імунітет;
  • Захворювання шкіри;
  • Захворювання крові (наприклад, кров не згортається);
  • Хронічні запалення вух;
  • Низький больовий поріг;
  • Схильність шкіри до утворення рубців;
  • Проблеми неврологічного характеру;
  • Важкі форми алергії;
  • Простудні захворювання;
  • Не варто проколювати вушка, коли у дитини ріжуться зубки;
  • Відмовтесь від процедури напередодні щеплення;
  • Проколювання вух дітям не рекомендують проводити перед далекою дорогою;
  • Перед походом у дитячий садочок, де ви не зможете проконтролювати те, як дитина сприймає нову прикрасу.

Де і як краще проколювати вуха дитині?

Проколоти вушка можуть у салоні, у медичному центрі чи у косметологічному кабінеті. Обираючи заклад в першу чергу переконайтесь у тому, що процедура виконують стерильними інструментами. Лікар чи косметолог повинен вимити руки перед маніпуляцією, надіти стерильні рукавички та обробити дезінфектором мочку вуха і сережки.

Для впевненості попросіть надати вам ліцензію і сертифікати.

Проколювати вушка краще пістолетом, а не голкою, – це менш болюча та швидша маніпуляція. Пістолети бувають одноразовими і багаторазовими. Прокол одноразовим пістолетом коштує трохи дорожче, але зате ви будете впевнені в тому, що вашої крихітці не занесуть інфекцію. Сам пістолет вже заряджений гіпоалергенною сережкою, зробленою з медичної сталі з якою ранка швидше загоюється. Такий спосіб вважають практично безболісним. Дитина відчує лише незначне поколювання, а налякати її може лише звук «вистрілу». Тому краще попросіть спеціаліста, який проколюватиме вушка, перед процедурою вистрелити з пістолету, щоб дитина зрозуміла, що не варто боятися клацання.

Щодо пори року, то тут фахівці впевнені, що найкращий час для пробивання вушок – весна та рання осінь, а саме травень і вересень. Взимку малюкам одягають шапочки, тому можуть бути проблеми із загоєнням і виростає ризик застудити вушко. Літо теж не підійде, адже спека стимулює розвиток інфекцій.

Читайте також:

Чи боляче пробивати вуха?

Завдяки сучасним технологіям сьогодні проколюють вушка швидко і практично безболісно. Пістолет, ніби степлер, одним клацанням закріплює гвоздик на вушку. Однак, якщо після процедури дитина скаржиться на біль, можна прикласти до вушка пакет з льодом, загорнутий у тканину і потримати його доки неприємні відчуття не зникнуть.

Як вибрати сережки

Алергію попередять прикраси з хірургічної нержавіючої сталі. Такі сережки потрібно носити до повного загоєння ранки (а це близько шести тижнів). І лише після цього медичний сплав можна зняти чи замінити на вироби з золота або срібла. Прикраси з даних матеріалів рідко викликають алергічні реакції.

Обираючи сережки для дитини, візьміть до уваги, що занадто великі та довгі сережки можуть видкові зачепитися за щось і поранити вушко. Купувати краще звичайні легкі колечка, без каменів, гострих деталей та з надійними застібками.

Читайте також:

Як доглядати за проколотими вушками

Проколювання вух дітям – нескладна процедура, яка триває всього кілька хвилин. А от гігієна після пірсингу триває все життя. Саме загоювання залежить від догляду та імунітету карапуза.

Отже, як доглядати за пірсингом:

  • Перше і головне правило гігієни: поясніть дитині, що чіпати сережки брудними руками не можна;
  • Перед процедурою не забувайте дезінфікувати і власні руки антибактеріальним милом або будь-яким антисептичним розчином;
  • В перші тижні, хоча б двічі на день обов’язково обробляйте місце проколу перекисом водню (коли ранка заживе можна використовувати спирт);
  • Під час обробки мочки важливо, щоб антисептик потрапляв у ранку;
  • Час від часу прокручуйте сережку у дірочці;
  • Не знімайте прикраси довше ніж на дві-три години: свіжа ранка швидко затягується і заростає;
  • В перші 5-7 днів після проколу, вушка краще не мочити. Миючи дитині голову постарайтесь не зачепити вушка;
  • Доки мочки не заживуть, відмовтесь від басейну або природних водойм;
  • Навіть на ніч збирайте довге волосся у косичку чи хвостик, щоб воно не чіплялися за гвоздики;
  • Якщо почався запальний процес, зверніться за допомогою до спеціалістів.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Сім'я, Школа батьківства, діти, прикраси
В тему