Поради

Чернівці: чим здивує туристів столиця Буковини?

Чернівці: чим здивує туристів столиця Буковини?

«Український Відень», «Маленький Париж», «Буковинська Прага» – ось як описують бувалі туристи-європейці наші Чернівці. Що подивитися в Чернівцях, кращі місця для фотосесії та де смачно поїсти – ми розповімо лише цікаве про Чернівці.

Чернівці – столиці Буковини. У цьому місті змішалися українська, австрійська, румунська, німецька, вірменська та єврейська культури. Говорять, що місто стоїть на півдорозі між Києвом і Бухарестом, Краковом і Одесою та булу таємною столицею Європи. Тут тротуари підмітали букетами троянд, а книгарень було більше, ніж пекарень. Такий мікс традицій та ідей породив дивовижне та загадкове місто.

Нині у місті близько 700 пам’яток та об’єктів культурної спадщини. Що подивитися у Чернівцях туристу?

Секрет імені міста

Якщо ви маєте намір подорожувати без екскурсійної групи та відмовитися без послуг гіда, пропонуємо дізнатися щось цікаве про Чернівці самостійно. Так, існує дві популярні теорії походження назви. За першою версією назву пункт отримав від міста-фортеці Чернь, яке оберігало Галичину від монголів. Дубові оборонні стіни укріплення перекладали чорноземом, тому конструкція була дуже темною. Після навали монголів і падіння міста Чернь його жителі перемістилися до річки Прут, де і заснували нове місто, залишивши частину старої назви.

За другою версією назва Чернівці походять від слів «чорні вівці». Але дослідники відкидають теорію про те, що ніби у цих краях, а не де інде, розводили чорних овець.

Яким б не було походження назви, Чернівці вражають колоритністю та європейським шиком. Куди ж варто піти туристу?

Читайте також:

Чернівецький університет

Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, який часто величають українським Гоґвортсом, – мабуть найвідоміша візитна карточка міста Чернівці. Вікіпедія розповідає, що університет був заснований 4 жовтня 1875 року указом імператора Австро-Угорщини Франца Йосифа.

Не поскупіться на гіда: він вам розповість цікаві факти про університетське життя. Наприклад:

  • Перші чотири дівчини-студентки сюди поступили лише у 1899 році, у 1909 році кількість панянок-студенток зросла до 75. Нині ж в університеті навчається 15 тисяч студентів, з них дев’ять тисяч дівчата;
  • Одним із найвідоміших студентів університету є Іван Франко;
  • Будували на совість – майже 18 років. Цеглини перед кладкою перевіряли, а один майстер міг класти в день не більше сотні цеглин;
  • На куполі вежі православної Дяківської школи є зірки Давида. Так архітектори подякували за фінансову допомогу єврейській громаді міста. Самі православні не змогли б зібрати кошти на побудову храму;
  • За легендою, величезні венеціанські дзеркала, що у Червоній залі, здатні омолодити кожну жінку, що в них подивиться, а кожного чоловіка позбавити гріхів;

  • У давні часи на місці університету функціонувала міська шибениця;
  • Будуючи споруду використовували не лише яйця для скріплення матеріалів, а і тушки худоби, яку різали просто на будівництві;
  • У церкві трьох святителів, в радянські часи, був склад продуктів та електронно-обчислювальний центр;
  • Міська легенда розповідає, що під головними корпусами університету є таємні ходи. Також подейкують, що від гроту в університетському парку до залізничного вокзалу веде підземний хід. Цей міф має реальне підґрунтя, адже при будівництві палаців завжди передбачалися шляхи на випадок евакуації.

Вулиця Ольги Кобилянської

Ви шукаєте місця для фотосесії? Чернівці пропонують багато пейзажних фонів, але, мабуть, найкрасивіші характерні світлини вийдуть на пішохідній вулиці Ольги Кобилянської. Раніше вона носила назву Молодіївська, Панська та Янку Флондора. І лише з 1940 року ця вулиця носить ім’я української письменниці Ольги Кобилянської.

Міська легенда розповідає, що колись бруківку цієї вулиці підмітали трояндовими букетами, мили з милом кілька разів на день, а людям з брудним взуттям було заборонено по ній ступати (за цим слідкували поліціанти). Підтвердження легенди про розові віники – кована скульптура двірника, який тримає в руках троянди.

Вулиця досить колоритна і дуже нагадує Відень. І це не дивно, адже усі будинки тут зводили австрійці. З фасадів звисають маскарони і грецькі божества.

З відси розпочинається багато туристичних маршрутів, а на самій вулиці десяток цікавих споруд.

На вулиці, яка досить коротка (всього 600 метрів), працює Львівська майстерня пряників та Львівська кав’ярня. Багато туристів хвалять Віденську кав’ярню.

По вулиці, у будинку під номером 27, розташувався Краєзнавчий музей. Одяг міщан, рицарські обладунки, копії історичних документів (зокрема і той, де вперше згадуються Чернівці), – рай для допитливих людей. Краєзнавчий музей – ось куди піти в Чернівцях. Сьогодні тут представлені понад 82 тисячі експонатів.

Читайте також:

Міська Ратуша

Гарною традицією стало грати на трубі з центральної ратуші міста. У Чернівцях щоденно, о 12:00 дня на вершину 50-ти метрової міської Ратуші здіймається трубач. Чоловік одягнений у гуцульському костюмі, а з його труби лунає «Марічка» – гімн Буковини. Традицію започаткували у 2004 році.

Спорудження ратуші стартувало у 1843 році. А кілька років до цього містяни сперечалися з приводу того, де саме повинна стояти ратуша. За інформацією одного з джерел, ратушу планували спорудити на місці, де закінчуються сучасні Чернівці.

У шестиметровий фундамент, за доброю традицією, кинули декілька золотих монет та послання до майбутніх поколінь, написане на грамоті з пергаменту.

Дещо цікаве про Чернівці пов’язане і з ратушею. Так, незалежно від політичних перипетій, у башті завжди працювали органи місцевого самоврядування. В якийсь період на ратуші цілодобово чергували пожежники, які, в разі біди, повідомляли мешканцям куди бігти на допомогу. Попереджували про пожежу так: вдень вивішували червону тканинну, а вночі запалювали червоний вогник, залежно від сторони, де відбувалося лихо.

Аптека-музей

Що подивитися у Чернівцях? На вулиці Ольги Кобилянської, у будинку 43. зайдіть в аптеку-музей. Ще у 1775 році у Чернівцях не було ні лікарів, ні аптек. Медицина з’явилася у місті лише для потреби військових, про яких дбала імперія. Перша цивільна аптека запрацювала у 1785 році.

Ця аптека на Кобилянській працює з 1903 року. Тут залишилися оригінальні меблі. Представлено близько 90 експонатів, які використовувалися для виготовлення ліків та їх фасування.

Читайте також:

Органний зал

Органний зал – це діюча вірменська католицька церква східного обряду Святих апостолів Петра та Павла. Це насправді те місце, в яке варто заглянути, відвідуючи Чернівці. Відгуки туристів вражають красномовністю. По-перше: Вірменська церква – дивовижно красива архітектурна пам’ятка. Вона збудована і освячена ще у 1875 році.

Вірмени прийшли на ці землі ще за часів Київської Русі. Буковина приваблювала їх релігійними свободами та податковими пільгами. Уже у 1820 році в Чернівцях проживало 30 вірменських родин, які намагалися створити власну парафію та школу. На 1870 рік у місті вже було до 1000 вірмен. З допомогою пожертв та меценатів, проект церкви стартував. Архітектором став Йозеф Главка (автор Резиденції Буковинських митрополитів, який зараз є корпусом Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича).

У 1988 році тут встановили новий орган. Також були віднайдені, реставровані та знову встановлені скульптури святих Петра та Павла, які зникли у радянський період.

Куди піти в Чернівцях? У Органний зал! Чому? Для цього є кілька причин:

  • Орган – один з найскладніших музичних інструментів у світі. На ньому вчаться грати не один рік, адже потрібно грати руками та ногами;
  • Мінімальна ціна органу – 1 мільйон $;
  • Орган є єдиним музичним інструментом, який має постійну прописку;
  • За органом з концертного залу Бордуок в місті Атлантік-сіті (штат Нью-Джерсі, США) два рекорди Гіннесса: найбільший орган та найбільший і найгучніший музичний інструмент у світі. Конструкція цього інструменту складається з семи мінлива, 33 114 труб і 337 регістрів;
  • Найстарішому органу в Україні 350 років. Він стоїть у трапезній залі Львівського музею історії релігії. Найбільший орган в Україні у органній залі Харківської обласної філармонії.

Однак, екскурсія у Чернівцях не буде повною та не принесе насолоди, якщо не пройнятися музикою органу. Тому, рекомендуємо попередньо ознайомитися з афішею подій у місті. Зокрема, подивитися коли відбудеться найближчий концерт у Органному залі можна на сайті Чернівецької обласної філармонія ім. Д.Гнатюка.

Читайте також:

Гора закоханих

Безсумнівно, улюбленим місцем для парочок вже багато років є Садгора – Гора закоханих. Чернівці звідси як на долонях. Красивої, романтичної легенди, пов’язаною з цим місцем немає. Свою назву гора отримала не так вже й давно і то через те, що на неї часто піднімалися закохані.

За часів Авто-Угорської імперії Садгора був окремим місто. Засноване воно було в 1770 році. А у 1965 році цю територію приєднали до Чернівців.

Однак, перед тим як підніматися на гору, почитайте найсвіжіші відгуки про це місце. Справа в тому, що відвідувачі після себе залишають тут купи сміття, які можуть добряче зіпсувати краєвид. А прибирають територію лише двічі на рік: восени та навесні.

Сміття може бути так багато, що ймовірніше всього вас розчарує Гора закоханих. Чернівці звідси видно, але краще прихопіть бінокль. Найкращий вид звідси відкривається вночі, коли на долину опускається темрява і місто підсвічується лише різнокольоровими вогниками.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Дозвілля, туризм, чернівці
В тему