Поради

Як почистити килим: квашена капуста чи харчова сода?

Як почистити килим: квашена капуста чи харчова сода?

Чистка килима – справа клопітка. Готових засобів для чищення килимових виробів багато. Звичайно, це дуже зручно, але, на жаль, не завжди безпечно. Тому побутову хімію краще замінити підручними засобами.

Харчова сода

Харчова сода здатна не лише вичистити килим, а і повернути йому первісний колір.

Розчиніть 0,5 склянки соди в п’яти літрах теплої води. Рідину залийте в пульверизатор і розприскайте по забрудненій поверхні. Зачекайте півгодини, щоб сода увібрала бруд і нейтралізувала неприємні запахи. Після цього пропилососьте килим.

Якщо килим не надто забруднився, але треба освіжити, розсипте соду по поверхні, а потім вітріть її сухою ганчіркою у волокна. Через півгодини приберіть пилососом.

Господарське мило

Натріть на дрібній тертці господарське мило, розчиніть столову ложку цієї стружки у літрі теплої води, додайте столову ложку скипидару та розмішайте. Щіткою зі штучним ворсом нанесіть розчин на поверхню килима або паласу і залиште на кілька хвилин. Протріть килим мокрою ганчіркою. Через декілька хвилин знову протріть, уже вологою ганчіркою, а на завершення – сухою. Цей спосіб дозволяє видалити жирні плями навіть з натурального ворсу. Після процедури провітріть і просушіть килим.

Квашена капуста

Це ефективний і екологічний спосіб. Зі звичайної квашеної капусти (приготовленої стандартним методом, без оцту) віджати розсіл і розсипати по килиму. Якщо ви боїтеся запаху, капусту перед використанням можна злегка промити. Потім щіткою почистити килим разом з капустою. Як тільки капуста стане брудною, її можна зібрати віником, промити в друшляку і знову використовувати. Повторювати процедуру, поки капуста не буде чистою.

Нашатирний спирт

Килими з довгим ворсом можна очистити нашатирним спиртом. Для розчину потрібні п’ять літрів води, три ложки порошку, ложка нашатирного спирту. Нанесіть засіб на ворс м’якою щіткою і видаліть спочатку вологою, потім сухою ганчірками. 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

В тему