Поради

ТОП-10 дивовижних місць відпочинку в Україні

ТОП-10 дивовижних місць відпочинку в Україні

Літо-пора відпусток та відпочинку від робочих буднів.  Час, коли люди насолоджуються спекотними днями та гріються під палючими сонячними променями. Зазвичай, літня відпустка у багатьох асоціюється із лежанням на березі моря та купанням у солоній водичці. Ми ж пропонуємо вам ознайомитися із альтернативними способами відпочинку.

До вашої уваги: топ -10 найдивовижніших місць України.

1. Актовський каньйон

Актовський каньон - провал серед голого степу, гранична прірва в кристалічному щиті. Розташований на річці Мертвоводі, поблизу села Актового Вознесенського району Миколаївської області в Україні.

Складається з застарілих вивітрених гранітів, перерізаних Мертвоводою на глибину понад 40—50 метрів. Площа каньйону перевищує 250 гектарів. Являє собою унікальний комплекс гранітних скель, валунів та степової і водної екосистем, розміщений на одному з найстаріших клаптиків суші Євразії.

Природний комплекс Актівського каньйону входить до складу регіонального ландшафтного парку «Гранітно-Степове Побужжя». Є знаним місцем паломництва туристів. У минулому був окремим заказником «Актове».

2. Лемурівське озеро

Лемурійське озеро (Рожеве озеро) — озеро в Херсонській області України, знаходиться недалеко від сіл Григорівка (Чаплинського району) та Нововолодимирівка, на східній частині затоки Сиваш. Має воду рожевого кольору. Лемурійське озеро вважається цілющим курортом міжнародного значення.

Солоність води озера сягає 270..300 грамів солі на літр води.

Рожевий колір водойми зумовлений дією одноклітинних водоростей Дуналіелла солоноводна, які під дією сонця виробляють бетакаротин. Чим спекотнішим видається літо, тим більше води випаровується з озера й тим насиченішого кольору набуває ропа. Відступаючи, вода залишає на березі тонни білого соляного «піску». Місцями соляні кристали збиваються, утворюючи справжні «сталактити». Білосніжний берег та рожеве озеро справляють незабутнє враження, перетворюючи цю частину Херсонщини на один з наймальовничіших та найзагадковіших куточків України.

Грязі цього озера сертифіковані в 2005 році та допущені до використання як лікувальний і косметичний засіб, а також входять до програми страхової медицини Німеччини.

3. Вилкове

Вилкове - місто, розташоване в Одеській області, в українській частині дельти Дунаю. Це останній населений пункт на берегах річки перед її впаданням в Чорне море. Це місто також відоме під назвою «Українська Венеція» завдяки численним каналам, проритим вздовж вулиць. Тому човен тут є звичнішим засобом пересування, ніж автомобіль. Поблизу міста також створено ботанічний заказник місцевого значення Ліски. Цікаво, що у Вилковому та околицях знімали кадри для кліпу на пісню гурту «Танок на майдані Конґо» «В наступному».

4. Дендропарк «Олександрія»

«Олександрія» — державний дендрологічний парк Національної академії наук України. Розташований на околиці міста Біла Церква. Це найбільший архітектурно оформлений ландшафтний парк в Україні.

Він розташований на березі річки Рось. Площа декоративних водойм парку становить 21 гектарів. Загальна довжина алей і доріжок становить понад 20 кілометрів. Парк є зразком пейзажної паркової композиції, основу якої складають рослини, архітектурні споруди, скульптури, водна гладь річки Рось та ставків.

5. Водоспад Гук

Водоспад Гук – найбільший водоспад в Карпатах, його ще називають Женецький.

Розташований на території Карпатського національного природного парку. Водоспад утворився у післявоєнні роки в результаті повені. Вода вільно падає з висоти 15 м. Місцеві жителі назвали водоспад Гук через шум, гул, що доноситься від нього.

А ще це місце прославилося тим, що неподалік розташована резиденція колишнього президента України Віктора Ющенка.

6. Тунель Кохання

Тунель Кохання — популярний туристичний об'єкт, розташований біля селища Клевань, що у  Рівненській області. Він знаходиться на відрізку залізничної колії, яка веде від селища Клевань до селища Оржів.

Це зелений тунель у лісовому масиві, утворений унаслідок рух потягу до/від деревообробного заводу в Оржеві: на своєму шляху через ліс потяг збиває гілки дерев, кущів. Внаслідок цього утворився щільний коридор точної арочної форми. Завдяки вдалому маркетингу, тунель є місцем паломництва туристів та закоханих.

Японський режисер Акійоші Імазакі у 2014 році зняв романтичну драму «Клевань: Тунель Кохання». Прем'єра фільму відбулася 23 листопада 2014 року на Ханойському міжнародному кінофестивалі. Сюжет картини безпосередньо пов'язаний з тунелем арочної форми, що отримав в народі назву "Тунель Кохання".

7. Трикратський ліс

Трикратський ліс — державні заповідні урочища у Миколаївській області. Включає урочища «Василева пасіка» і «Лабіринт». Через Трикратський ліс протікає річка Арбузинка.

Трикратський ліс був насаджений патріархом степового лісорозведення графом Скаржинським у першій половині XIX ст. поблизу маєтку графа в околицях села Трикрати. Спочатку урочище було парком з численними стежками і містками через рукави річки, за що ця частина була названа Лабіринтом. В його центрі знаходиться озеро з великою кількістю риби. В урочищі водяться вивірки.

Найцінніше надбання урочища: понад 350 двохсотлітніх  дубів. Їх кількість понад 350 дерев.

8. Косівський Гук

Косівський Гук — водоспад в Українських Карпатах, геологічна пам'ятка природи місцевого значення. Розташований на річці Рибниці, в межах міста Косова, що в Івано-Франківській області.

У місті перетину стійких скельних порід річка Рибниця утворює кілька мальовничих каскадів, загальною висотою близько трьох метрів.

Косівські водоспади, або «гуки», складаються з двох частин: власне гук — водоспад, і «шум» — та частина річки, куди падає згори вода, утворюючи киплячий котел, вкритий зверху бурхливою білою піною — шумом. «Шум» — це також пороги, якими шумуючи, збігає вода по похилій скелі.

2010 року ввійшов до складу регіонального ландшафтного парку «Гуцульщина».

9. Біле озеро

Біле озеро — розташоване неподалік села Рудка у Рівненській області. Тут унікальне поєднання болотних, озерних і лісових природних комплексів Західного Полісся. Біле озеро — єдине в Україні з підвищеним вмістом гліцерину у воді, через що має надзвичайні цілющі властивості.

За Польщі до Білого озера було прокладено вузькоколійку, по якій воду з озера цистернами вивозили у Варшаву спеціально для лікування пані Пілсудської — дружини глави польської держави. Партизани та вояки УПА, що воювали в цих болотах заживлювали нею рани, виходжували підстрілених коней.

На озері розташований реабілітаційно-оздоровчий комплекс «Біле Озеро». Щороку в кінці липня на його територій проходить пісенний фестиваль для молоді.

В озері щорічно відмічається зниження рівня води, в тому числі й внаслідок інтенсивного рекреаційного використання.

10. Будинок скульптора Голованя

Будинок скульптора Голованя — архітектурна пам'ятка, що розташовано на території Історико-культурного заповідника «Старий Луцьк» на березі річки Стир. Проект будинку розробив волинський архітектор Ростислав Метельницький.

Подвір'я, стіни, дах будинку прикрашають кам'яні скульптури різних стилів. Над входом родинний вензель — Н. М. Г. Загалом тут понад 500 скульптур. На фронтоні будинку розміщено барельєф із зображенням усіх членів сім'ї скульптора. Вагою він — півтори тони, а виготовлений із зеленого пісковика.

Є «італійський» дворик, кузня. На подвір'ї розташовано безліч різних деталей брили каменів й чимало великих і малих скульптур, що ще не знайшли свого місця в композиції. Будинок має оригінальне оздоблення не тільки зовні, а й всередині.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Дозвілля, відпустка
В тему