Люди

Гілларі Клінтон – 70: шлях політика від мрії про космос до першої леді

Гілларі Клінтон – 70: шлях політика від мрії про космос до першої леді

Незважаючи на вік, ім'я екс-держсекретаря і колишньої суперниці на виборах американського президента в США весь час на слуху. І зараз – із новою силою. Влада звинувачує її в причетності до уранової угоди з Росією під час перебування в Держдепі. Нібито через Фонд Клінтонів, як підозрюють в ФБР, здійснювалося переведення російських грошей. Конгрес з подачі республіканців почав розслідування.

Сама Клінтон, яка звинувачує Трампа в зв'язках з Кремлем, всі звинувачення заперечує, мовляв, президент відволікає увагу від власної «кремлівської справи».

ХОТІЛА У NASA

Предки Клінтон приїхали в США з Британії і французької частини Канади. Батько – Хьюго – був продавцем, а потім заснував невелике текстильно-торгове підприємство. Мати – Дороті – виховувала трьох дітей, а після заміжжя ніколи більше не працювала. Її батьки були релігійні і значилися серед активних прихожан баптистської церкви.

У підлітковому віці у Гілларі виникла пристрасть до астронавтики. Це був 1961-й – героїчний рік для американського космосу, час перших польотів. Гілларі навіть зробила спробу прорватися в NASA, написавши туди, що хоче стати першою жінкою, що побувала в космосі. Їй відповіли: «Жінок не беремо».

У школі Гілларі була дівчинкою з активною позицією. Працювала в негритянських і латиноамериканських кварталах, показувала хороші результати у плаванні і бейсболі і стала активісткою передвиборної кампанії кандидата від Республіканської партії. Навчалася краще за всіх серед дітей свого віку. Її обирали віце-президентом класу, але вибори президента вона двічі програла хлопчикам, один з яких додав презирливо: «Ти тупа, якщо думаєш, що дівчисько може стати головною!». Гілларі цього не забула.

Під час навчання в жіночому коледжі Уеллслі вона організувала демонстрацію проти війни у ??В'єтнамі і очолила передвиборний штаб сенатора. Її однокашники вірили, що вона стане першою жінкою-президентом США. Її промова на церемонії вручення диплома викликала овацію. Освіту вона продовжила в юридичній школі Єльського університету, де познайомилася з майбутнім чоловіком, Біллом Клінтоном, з яким вони одружилися в 1975 році. На питання: «Що найбільше привернуло її увагу у Біллі?» – Гілларі відповідала: «Він мене не боявся».

ФЛОТ І Маркети

У 1974 році Гілларі входить в юридичну комісію з підготовки обвинувального акту Уотергейтської справи. Робота Гілларі і її колег стала підставою для зміщення Річарда Ніксона з поста президента. Роком пізніше майбутня держсекретар намагалася вступити на службу в морський флот. Їй відмовили, посилаючись на те, що вона вже вийшла з того віку, у неї поганий зір і що вона жінка.

Після цього вона викладала кримінальне право в університеті, працювала в юридичній конторі, ставши одним з найвпливовіших юристів Америки. А коли чоловіка вибрали губернатором Арканзасу, очолила гуманітарну сферу штату. У 1980 році в родині Клінтон з'являється дочка Челсі-Вікторія. Через шість років Гілларі стала одним з керівників найбільшої в Америці мережі супермаркетів і заробляла більше, ніж чоловік. Сукупний річний дохід Гілларі від всіх її бізнесів склав $ 250 тис., В той час як річний губернаторський дохід її чоловіка – всього $ 35 тис.

Після перемоги Білла на президентських виборах 1992 року перша леді користувалася у охорони поганою репутацією. Один з них, Гері Бірн, розповідав, що Гілларі постійно кричить на людей і вимагає негайного виконання всіх своїх розпоряджень. Після того як в Овальний кабінет президент Клінтон вперше увійшов разом з дружиною, до нього приліпилася кличка Білларі – натяк на те, що він править країною разом з дружиною. У 1996 році Гілларі Клінтон стала першою і поки єдиною в історії першою леді, яку викликали до суду. Це була справа «Уайтуотер» – Клінтонів підозрювали в незаконній оборудці з продажу нерухомості, ухилення від податків і лжесвідченні. В ході розслідування 12 осіб були визнані винними, але в їхньому числі не було Білла і Гілларі.

У 1998 році стало відомо про любовний зв'язок її чоловіка з 25-річною практиканткою Білого дому Монікою Левінські. Стало зрозуміло про імпічмент Клінтона. Гілларі висловила йому підтримку. В результаті і Білл залишився на посаді, і сім'я вціліла.

У 2000 році, з обранням в Сенат США від штату Нью-Йорк, почалася її самостійна політична кар'єра. У 2005 році Білл і Гілларі були серед гостей на черговому весіллі Дональда Трампа. Хто міг тоді подумати, чим це все обернеться через 10 років. З січня 2009 року протягом чотирьох років вона керувала зовнішньою політикою країни. Так був створений прецедент – ще ніколи колишня перша леді не ставала членом Держдепартаменту.

ВДОВА ЛЕННОНА РОЗПОВІЛА ПРО РОМАН

У студентські роки Гілларі підозрювали в лесбійських схильностях. Підстави були прості – напористий стиль поведінки і демонстративна відсутність інтересу до своєї зовнішності. Подальше життя начебто розвіяла ці підозри. Але два роки тому сенсаційне зізнання зробила Йоко Оно, вдова «бітла» Джона Леннона. Під час презентації в Музеї сучасного мистецтва в Лос-Анджелесі вона стверджувала, що на початку 70-х мала стосунки з Гілларі: «У нас був пристрасний роман, коли я жила з Джоном на Манхеттені, а Гілларі вчилася в Єльському університеті. Але врешті-решт ми розлучилися. Вона приголомшлива жінка, я бажаю їй тільки удачі». Сама Клінтон ніяк не прокоментувала заяву Оно.

БІЛЬШЕ ІНТЕРВ'Ю З ВІДОМИМИ ТА ЦІКАВИМИ ЛЮДЬМИ ЧИТАЙТЕ В ГРУПІ «ЖИТТЄВІ ДРАМИ» В FACEBOOK! ЩОБ ПІДПИСАТИСЯ НА НЕЇ — НАТИСНІТЬ ТУТ!

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Найцікавіше, Знаменитості
В тему

Останні матеріали