Люди

«Сьогодні особливо потрібно підтримувати талановиту молодь і реалізовувати її ідеї», — Любов Ліпич

«Сьогодні особливо потрібно підтримувати талановиту молодь і реалізовувати її ідеї», — Любов Ліпич

У Луцьку відбувся форум проєктів, які підготували школярі з різних куточків області і реалізація яких має покращити життя волинян. Детальніше про це – у розмові з деканом економічного факультету СНУ імені Лесі Українки Любов’ю Ліпич.

 – Любове Григорівно, Ви є ініціатором цього конкурсу. Тож розкажіть трішки детальніше про його мету.

– Сьогодні молодь дуже активно розвивається і генерує чудові ідеї, які варто було б втілити в життя. Наш досвід як економістів і їхні креативність можуть в результаті дати гарні результати і зробити життя наших краян комфортнішим. Тому й виникла ідея стосовно цього конкурсу. Спершу ми відвідали школи, розповіли, як готувати бізнес-проєкти, і тепер підбиваємо підсумки. Загалом участь взяли 29 проєктів. Причому як командних, так і індивідуальних. Хочу відзначити, що усі проєкти є цікавими.

Серед них є чимало таких, які стосуються розвитку зеленого туризму, оснащення транспорту обладнанням, яке дасть змогу в дорозі користуватися інтернет-технологіями тощо. Коли були підбиті підсумки, то учасники отримали призи: 1000 гривень за перше місце, 800 і 500 – за друге і третє. Талановиту молодь потрібно стимулювати креативно мислити, думати на перспективу, адже за цими школярами «завтра» України.

– Ви є головою постійної комісії з питань освіти, науки, інформаційного простору, культури та мови, національного та духовного розвитку, сім’ї, спорту та туризму Волинської ОДА. Яка сьогодні найбільша проблема нашої освіти?

– Найголовнішим є фінансування – воно явно недостатнє. Друга проблема – оптимізація малокомплектних шкіл. Адже не можна впроваджувати нові технології в тій школі, де 11 класів, і в тій, де  всього навчаються 20 учнів. Тому потрібно створити опорні школи, зробити якісні дороги, якими шкільний автобус возитиме дітей на навчання. Потрібно навчити і самих педагогів, адже Нова українська школа вимагає певних знань та вмінь. Третьою проблемою, на мою думку, є фінансування освіти за залишковим принципом.

– В окремих школах педагоги не отримали заробітної плати. Чому склалася така ситуація?

– Коштів на заробітну плату не вистачає там, де малокомплектні школи. Були випадки, коли з інших шкіл забирали гроші саме на такі школи. Тому створення опорних шкіл є найбільш оптимальним і з фінансового боку питання також.

– Наступного року Кабінет Міністрів планує впровадити нову систему розрахунку зарплати вчителям. Розкажіть про це детальніше.

– Нещодавно стало відомо, що Кабінет Міністрів має намір розраховувати зарплату педагогам залежно від кількості учнів у школі. Таким чином школи з достатньою кількістю учнів будуть фінансуватися достатньою мірою. Тому в освіті хочуть впровадити принцип «гроші ходять за школярем». Відтак кількість учнів буде враховуватися при розрахунку зарплати педагога.

Також нова редакція Закону «Про освіту» передбачає поетапне підвищення посадового окладу педагогічного працівника до трьох мінімальних заробітних плат до 2023 року. Сьогодні мінімальна зарплата учителя становить 3723 гривні. І тому я вважаю, що зарплату вчителям потрібно підвищувати.

– Нерідко можна почути, що заклади мистецької освіти сьогодні переживають кризу. Чому?

– Передусім тому, що вони відчувають гострий дефіцит кадрів. Особливо в сільській місцевості. Так склалося, що не вигідно бути вчителем образотворчого мистецтва або музики в селі. Тому створення опорних шкіл допоможе вирішити це питання, адже педагоги матимуть гідні заробітні плати і, відповідно, не їхатимуть на заробітки за кордон. Вони повинні розвивати почуття прекрасного в дітей, навчати їх музиці, співу, показувати, якою прекрасною є наша Батьківщина на полотнах відомих художників, і тому повинні працювати в рідній країні!

БІЛЬШЕ ПРО ВІДОМИХ ТА ЦІКАВИХ ЛЮДЕЙ ЧИТАЙТЕ В ГРУПІ «ЖИТТЄВІ ДРАМИ» В FACEBOOK! ЩОБ ПІДПИСАТИСЯ НА НЕЇ — НАТИСНІТЬ ТУТ!

Ксенія Фірковська

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Волинь, Інтерв'ю
В тему