6 Березня 2023
Новини

Українці проголосували в «Дії» щодо 8 березня

Українці проголосували в «Дії» щодо 8 березня

У «Дії» більшість українців проголосували за те, щоб залишити вихідним 8 березня, Міжнародний день прав жінок і миру.

Про це повідомила пресслужба Міністерства цифрової трансформації.

Напередодні 8 березня українці вирішували: залишити цей день офіційним вихідним чи зробити робочим. Результати наступні:

  • понад 1,3 мільйона користувачів проголосували за те, щоб залишити 8 березня вихідним;
  • понад 703 тисячі користувачів проголосували за те, щоб зробити 8 березня робочим днем;
  • понад 110 тисяч українців не визначилися.

У Мінцифри вказують, що це опитування стало наймасовішим серед усіх 11 голосувань, які були реалізовані в «Дії». У ньому взяли участь понад 2,1 мільйона українців.

Результати голосування врахують у парламенті перед ухваленням законопроєкту про 8 березня, уточнили у відомстві.

До слова, в Україні у цю дату щорічно відзначають Міжнародний жіночий день, який є вихідним. У Верховній Раді 13 лютого зареєстрували законопроєкт, який пропонує скасувати святкові дні 8 березня, а також 1 та 9 травня, натомість замінити їх новими святами. Автори законопроєкту кажуть, що це свято встановив «окупаційний московський режим із метою популяризації власного погляду на роль і місце жінок».

«Його (день — ред.) впроваджено за ініціативи Клари Цеткін у 1921 році, з прив’язанням до початку Лютневої революції в росії 1917 року», — йдеться у пояснювальній записці.

Водночас із 1977 року ООН назвала 8 березня Міжнародним днем боротьби за права жінок і міжнародний мир. На сайті організації вказали, що відзначання цього дня саме 8 березня тісно пов'язано з жіночим рухом під час Лютневої революції.

В Україні 8 березня відбувається Марш жінок, коли учасники й учасниці нагадують про важливість рівних прав. Декілька років поспіль учасники та учасниці маршу виступали за ратифікацію Стамбульської конвенції. У 2022 році марш скасували через повномасштабне вторгнення росії.

Замість Міжнародного жіночого дня народні депутати пропонують 25 лютого відзначати День української жінки — у день народження письменниці Лесі Українки. А у березні святковим днем пропонують зробити 9 березня — день народження письменника Тараса Шевченка.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: жінки, свято, Україна
В тему

Останні матеріали