7 Лютого 2022
Новини

Фактчекерка з Волині спростувала найпоширеніший міф про вакцинацію

Фактчекерка з Волині спростувала найпоширеніший міф про вакцинацію

Медійна експертка, фактчекерка та блогерка Альона Романюк розповіла чи є зв'язок між поширенням коронавірусу і вишками 5G.

Про це йдеться у Файному подкасті в рамках проєкту «Імунітет від міфів та Сovid-19».

Тож звідки взявся міф про те, що вишки 5G викликають коронавірус відповідає експертка: «Це одна із конспірологічних теорій, яка масово поширювалася весною 2020 року разом із поширенням коронавірусу у світі».

Цю теорію, за словами Альони Романюк, потрібно розділити на дві складові. Перша складова – це  про 5G  і друга – про походження коронавірусу, який згодом і пов'язали конспірологи.

«Коли з'являється будь-яка нова технологія, вона викликає певне нерозуміння і тоді з'являються фейки, маніпуляції, різночитання і так далі. Колись було багато фейків про мобільний зв'язок, потім про 3G і тоді ці фейки перетворилися про 4G та 5G», – пояснює вона.

Міф про 5G виник ще у 2019 році до поширення коронавірусу, коли тільки почалося масове розгортання мережі, говорить фактчекерка. Також в Україні у 2019 році на сайті президента висіла петиція «про заборону впровадження 5G». Все зводилося до того, що з людей хочу зробити якихось керованих роботів або чіпованих рабів.

Згодом у 2020 році, коли почав масово поширюватися коронавірус, у Європі та світі було багато питань про те: а що ж це за вірус, а як він передається. Деякі конспірологи співставили, так би мовити, 2 + 2 і почали поширювати нісенітниці про те, що саме вишки 5G нібито передають коронавірус і тому треба руйнувати ось ці антени скрізь, де тільки можна. 

«Якщо підсумувати, то ковід – це інфекційне захворювання, яке передається повітряно-крапельним шляхом, 5G використовує для зв'язку радіохвилі і наразі немає жодного підтвердження зв'язку, між поширенням коронавірусу і вишками 5G. Це міф!», – наголосила Альона Романюк.

Файний подкаст доступний на платформах:

Подкаст підготовлений громадською організацією «Волинська фундація» в рамках проєкту Громадськість за демократизацію за сприяння Європейського Союзу, який реалізується Інститут економічних досліджень та політичних консультацій.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Волинь, коронавірус, Надзвичайні події, вакцинація
В тему

Останні матеріали