10 Червня 2021
Новини

У двох волинян виявили хворобу Лайма через укус кліщів

У двох волинян виявили хворобу Лайма через укус кліщів

На Волині в цьому році зареєстрували 2 випадки хвороби Лайма. 

Недугу виявили в мешканців Горохівського району та Нововолинська, - інформують у Волинському обласному лабораторному центрі МОЗ.

В одному випадку хворий виявив кліща після прогулянки в лісі у Горохівському районі, в іншому випадку жінка пов’язує своє захворювання з перебуванням на відпочинку в Закарпатській області.

Щороку на Волині біля тисячі мешканців області страждають від укусу кліщів. 50-60 з них заражаються інфекційними хворобами, найпоширенішою з яких є хвороба Лайма (синонім бореліоз, кліщовий бореліоз) та кліщовий вірусний енцефаліт.

Цьогоріч лабораторного центру дослідили близько 1800 кліщів, аби поспостерігати за циркуляцією збудників хвороб.

Збір кліщів був у рекреаційних зонах, лісосмугах, дачних масивах Луцька, Нововолинська, Ковеля, Луцького, Ківерцівського, Рожищенського, Маневицького, Любешівського, Горохівського та Ковельського районів. У понад 10% виявили збудники бореліозу, найбільше заражених кліщів — у Луцьку (20 %), Луцькому та Маневицькому районах (12 %).

У поточному році за медичною допомогою звернулось понад 100 осіб (в тому числі 32 дітей) з приводу покусів кліщами, а близько 60 лучан — з проханням дослідити кліща, вилученого з тіла після укусу. В 35 % виявили клітини морфологічно подібні до борелій — збудників хвороби Лайма. Присмоктування кліщів відбувалися на території лісопаркових насаджень, відпочинкових зон, дачних масивів та прибудинкових територій Луцька, Луцького, Горохівського, Ківерцівського районів.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Волинь, нововолинськ, горохів, кліщі
В тему