18 Червня 2020
Новини

Які сучасні професії освоюють тварини

Які сучасні професії освоюють тварини

Люди здавна використовували тварин для допомоги в деяких видах діяльності. Воли і коні допомагали людям у сільськогосподарських роботах і перевезенні вантажів, кішки ловили мишей, а собаки охороняли будинок і супроводжували чоловіків на полюванні. Сьогодні тварини «освоюють» сучасні професії.

ДЕЛЬФІНИ-РИБАЛКИ. Дельфіни, які мешкають біля бразильського міста Лагуна, навчилися допомагати місцевим рибалкам. Ссавці вранці припливають до берега і показують рибалкам, в якому місці буде найбільш вдала рибалка. Саме там рибалки ставлять мережі. У ті дні, коли дельфіни не припливають, рибалки на промисел не виходять: удачі в такий день не буде.

Вчені припускають, що дельфіни допомагають людям не тільки з дружніх почуттів: така співпраця вигідна і їм. Не виключено, що рибалкам дістається лише середня та дрібна риба, а велику відлякує вид їх човнів. Вона йде в океан, але не потрапляє в мережі, а дістається дельфінам.

ЩУРИ-САПЕРИ. У Камбоджі сумчасті щури з 1999 року допомагають людям знаходити міни. Сьогодні на території країни знаходиться близько 6 млн снарядів, які заклали півстоліття тому «червоні кхмери». З 1979 року в Камбоджі від мін постраждали 67 тис. чоловік, близько 25 тис. з них позбувся ніг.

Щурів навчають шукати міни на спеціальній базі в Танзанії. Коли тварина виявляє снаряд, воно зупиняється і починає чистити мордочку: це сигнал для сапера.

Міни не приносять шкоди щурам, бо тварини дуже легкі і снаряди на них не спрацьовують. Один навчений щур може очистити територію в 200 кв. метрів за 20-25 хвилин, а пошук традиційним методом займає два-три дні.

ЛАБРАДОР-ДІАГНОСТ. Японські учені виявили у лабрадора-ретривера Мерін здатність розпізнавати рак кишечника за запахом. Собака може діагностувати хворобу на ранній стадії.

Мерін визначала хвороба по запаху, що видихається пацієнтом повітря і зразків його калу. У 90% випадків собака «ставила» правильний діагноз. Виявилося, що нюх тварини – набагато більш ефективний спосіб виявити рак кишечника, ніж традиційний тест: медицина дає правильну відповідь лише у 10% випадків.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: курйози, тварини, Світ
В тему