14 Квітня 2020
Новини

Готувати теракти і зливав інформацію Росії: викрили генерала-зрадника з СБУ

Готувати теракти і зливав інформацію Росії: викрили генерала-зрадника з СБУ

Затримали генерал-майора СБУ Валерія Шайтанова, якого підозрюють у державній зраді та вчиненні терористичних актів. 

Про це повідомляє пресслужба відомства.

Це тарпилося 14 квітня. Зокрема, за завданням російських спецслужб він планував вбивство відомого добровольця Адама Осмаєва.

Про агентурну діяльність Шайтанова свідчать зібрані матеріали справи, серед яких аудіо- та відеозаписи. Генеральське звання Шайтанов отримав вже після Революції Гідності, зазначив голова СБ України Іван Баканов.

"Валерій Шайтанов, який є одним з колишніх керівників Центру спеціальних операцій "А" СБ України, насправді перебував на агентурному зв’язку під псевдонім "Бобиль" у полковника ФСБ Ігоря Єгорова. Останній є співробітником Департаменту контррозвідувальних операцій 1 Служби ФСБ – підрозділу, що спеціалізується на плануванні, організації та проведенні розвідувальних та диверсійно-терористичних акцій як на території України, так і інших держав.

Слідство також володіє беззаперечними доказами, що за завданням спецслужб РФ генерал-майор Шайтанов планував проведення терористичних актів на території України. За це представник ФСБ гарантував винагороду в розмірі 200 тис дол США та паспорт громадянина РФ. У якості виконавця Шайтанов спеціально підібрав особу серед колишніх бійців спецпідрозділів", - йдеться у заяві СБУ.

Крім того, генерал-майор передавав до ФСБ дані про таємні операції в зоні проведення ООС та задіяних в них співробітників, міжнародне співробітництво вітчизняних спецслужб у сфері національної безпеки і оборони, діяльність розвідки та контррозвідки, вербував старших офіцерів спеціальних і розвідувальних органів для роботи на ФСБ.

"Зафіксовано агентурні зустрічі на території європейських країн: Єгорова із Шайтановим та з іншими громадянами України, які були залучені до виконання завдань російської спецслужби. Використовуючи своє службове становище Шайтанов отримував розвідувальну інформацію від старших та вищих офіцерів Служби. У ході досудового розслідування буде визначено їх причетність до розголошення відомостей з обмеженим доступом", - наголошується у повідомленні.

Вирішується питання щодо оголошення Валерію Шайтанову підозри у скоєнні злочинів, передбачених ст.111 ("Державна зрада") і ст. 258 ("Терористичний акт") Кримінального кодексу України та обрання запобіжного заходу.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: сбу, Україна, росія, кримінал
В тему

Останні матеріали