26 Березня 2020
Новини

Скільки українців та звідки евакуювали через коронавірус

Скільки українців та звідки евакуювали через коронавірус

Попри закриті кордони України евакуювала десятки тисяч своїх громадян з усіх куточків світу.

За даним МЗС, станом на 25 березня до України повернулися 92 тисячі 140 українців. Консульства працюють надалі і планують повернути усіх тих, хто потребуватимуть допомоги.

Лише за вчора, 25 березня, з-за кордону повернулися понад 13 тисяч громадян, 3 492 з них прибули спеціальними авіарейсами. А 129 українців були евакуйованими з Італії.

Людей, які прибувають з країн, де зафіксовані спалахи коронавірусу, відразу перевіряють експрес-тестами на Covid-19.

Відомо, що ще 160 українців перебувають на карантині закордоном:

106 – у Польщі,

16 – у Бразилії,

8 – у Нігерії,

8 – у В'єтнамі,

7 – у Німеччині,

4 – у Йорданії,

3 – в Об'єднаних Арабських Еміратах,

по 2 – у США, Австралії та Молдові,

по 1 – у Китаї, Катарі, Нідерландах, Румунії, Чорногорії та на Кубі.

Також відомо, що 6 українців одужали: 4 – в Японії, 1 – в Італії та 1 – у Польщі.

20 громадян України проходять лікування:

У ФРН – 5,

У Домініканській Руспубліці – 4,

У Польщі – 2,

В Італії – 2,

В ОАЕ – 2,

В Іспанії – 1,

На Сейшельських островах – 1,

В США – 1,

У Нідерландах – 1,

В Нігерії – 1.

Троє українських громадян померли від коронавірусу, усі – в Італії.

Усі, хто повертаються в Україну з-за кордону мусять перебути два тижні в ізоляції. За дотриманням цього правила слідкуватимуть поліцейські.

Як забезпечують захист і контроль за українцями, що повертаються з-за кордону / Інфографіка МОЗ 

Як відбувається евакуація українців у різних державах
  • Евакуація з Італії

15 березня Україна провела евакуацію своїх громадян з Італії. Спецборт авіакомпанії SkyUp забрав 123 людей з аеропорту Венеції. Серед них – 98 людей, які застрягли в автобусах на кордоні зі Словенією 12 березня. Ще 27 осіб – це ті, хто захотіли евакуюватися, відгукнувшись на заклик дипломатів.

  • 2 українців проходять в Італії лікування, один вже одужав та троє наших громадян, на жаль, в Італії померли.

SkyUp запланував рейс з Неаполя до Києвана 24 березня і 7 квітня. Квитки коштують від 3 тисяч 688 гривень.

  • Евакуація з Польщі

Наразі діють лише 3 пункти пропуску із Польщею для громадян, які мають авто: Дорогуськ – Ягодин, Корчова – Краківець, Гребенне – Рава-Руська. Усім іншим повернутися в Україну допомагають дипустанови: з кордону спеціальними автобусами українців доправляють додому. Таким чином на 22 березня повернулися вже понад 11,5 тисяч українців.

20 березня Укрзалізниця відправила спеціальні поїзди класу Інтерсіті+ для евакуації з Перемишля до Києва громадян України з Польщі та Чехії. Всього у перший день таких було 5, а евакуювали вони близько 3 тисяч людей. 7 з них госпіталізували до лікарень через підвищену температуру. Загалом було відправлено 8 таких поїздів. Ще 2 призначено на 25 березня. 

На 23 і 25 березня авіакомпанія Skyup сформувала ще два рейси, які заберуть українців із Варшави.

  • 106 українців наразі перебувають у Польщі на карантині, ще 2 лікують і 1 вже одужав.
  • Евакуація з Єгипту

Евакуація з цієї екзотичної країни була чи не наймасштабнішою та найпроблемнішою. А все через те, що у розпал поширення коронавірусу уже стартував туристичний сезон і туроператори понапродавали путівки.

Лише протягом 17 березня українська влада евакуювала українців з Єгипту 23 спеціальними рейсами, які з Шарм-ель-Шейха, Хургади і Каїру у Київ, Дніпро, Харків, Одесу і Львів. А на 19 березня – ще 45.

В Україну повернулися усі  830 громадян, які перебували на карантині в готелях Шарм-ель-Шейху та Хургади. Вони вже пройшли необхідні контрольні процедури в аеропортах.

Загалом вдалося повернути вже майже 30 тисяч українців.

  • Евакуація з Лівану

17 березня спецрейсом з Бейрута до Києва повернулися 74 українці. 

  • Евакуація з Австрії

По громадян України до Відня 18 березня вирушив президентський борт. Він забрав 33 осіб: це літні люди і жінки із малими дітьми. 

Ще один літак до австрійської столиці з Києва вирушив 21 березня, тоді повернулися понад 500 українців. Один з українців не зміг потрапити додому через те, що з'явився в аеропорт п'яним. Посол України в Австрії Олександр Щерба розповів, що його все ж заберуть, однак після протверезіння.

  • Евакуація з Чехії

Українці, які мали можливість добратися з Чехії самотужки до українського кордону із Польщею, забирають спеціальними автобусами і везуть в Україну. Ще понад три тисячі українців заявили у консульства, що хотіли б, аби їх евакуювали спеціальними рейсами.

На 26 і 27 березня заплановано спецрейс SkyUp із Праги до Києва. Квитки коштують від 4 тисяч 300 гривень.

  • Евакуація зі Шрі-Ланки

Понад 100 українців застрягли 17 березня на Шрі-Ланці, оскільки скасували їхній рейс. Витягти українців із екзотичного острова взялося МЗС: 21 березня 160 українських громадян вже вилетіли зі Шрі-Ланки, ще 20 – наступного дня.

  • Евакуація з Кіпру

Для проведення евакуації було призначено спецрейс МАУ на 20 березня. Однак, його скасували через відсутність попиту: на нього попередньо зареєструвалися лише 9 громадян. Тому поки туди найближчий рейс запланований аж на 30 квітня. Про те, як українці збираються евакуюватися, читайте в ексклюзивному коментарі 24 каналу за посиланням. 

  • Евакуація з Латвії, Литви та Білорусі 

Для повернення додому українців рейс виконав поїзд "4 столиці". Він вирушив з латвійської столиці Риги увечері 22 березня та потім зупинявся у Вільнюсі (столиці Литви) та Мінську (столиця Білрусі). Прибули українці до Києва надвечір 23 числа. Загалом було евакуйовано 600 українців. 

Після прибуття у 5 людей температура була підвищеною. Тому їм провели експрес-тести на коронавірус. Щоправда, результати виявилися негативними. 

Також на 25 березня заплановано спеціальний рейс авіакомпанії AirBaltic сполученням Рига – Київ- Рига задля евакуації громадян Латвії з України. Вірогідно, що ним зможуть виїхати до Києва і громадяни України.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Україна, Світ, коронавірус, Надзвичайні події
В тему