25 Березня 2020
Новини

Найстрашніші пандемії, котрі переживало людство

Найстрашніші пандемії, котрі переживало людство

Хвороби, які охоплювали весь світ та не піддавалися лікуванню, існували стільки, скільки існує людство.

Тож у Західній Європі в центрі найбільших міст досі височіють так звані «чумні стовпи» зі статуями Ісуса, Богородиці та святих, до яких молилися люди з проханням урятувати від смертельної хвороби, йдеться у публікації в газеті «Твій вибір».

Вимирали цілі міста

Перші письмові спогади про пандемію датовані ще 527 роком нашої ери. Саме тоді з Візантії поширилася легенева чума, якою людей заражали блохи, що скакали зі щурів, привезених кораблями з Єгипту. Від цієї чуми, яка знищувала цілі села та містечка, помер кожен десятий житель планети. Нині збудник легеневої чуми успішно лікується антибіотиками.

500 мільйонів смертей

Із 4 ст. н. е. людство дізналося про чорну віспу, перші спалахи якої були зафіксовані в Китаї. Переносниками хвороби були верблюди з Близького Сходу. Майже половина з усіх захворілих чорною віспою  помирали. Зі століття у століття людство не могло знайти ліків від смертельної зарази. Тож навіть у ХХ ст. хвороба «скосила» близько 500 мільйонів людей! А скількох уразила й покалічила – не злічити.

Віспою перехворіли такі відомі люди, як композитори Моцарт і Глінка, письменник Горький, радянський тиран Сталін (сліди на обличчі після віспи йому ретельно замасковували). Рятунком від смертельної недуги стало щеплення, яке проводили в обов'язковому порядку з 1919-го до початку 1980-х років.

Хворого не ставало за добу

Періодично накривала Європу й пандемія холери, найбільший спалах якої тривав у 1852 – 1860 роках. Збудником хвороби була бактерія холерний вібріон. Вона поширювалася в умовах антисанітарії, викликала сильну діарею, зневоднення, а як результат – смерть, яка могла настати навіть протягом доби. Саме ця хвиля холери завдала великих людських утрат на території сучасних України, Польщі та Росії. Офіційні дані царської Росії свідчать про один мільйон померлих від холери того періоду.

Гинув кожен п'ятий із заражених

А сто років тому світ охопила пандемія грипу H1N1, більш відомого як іспанка. Таку назву хвороба отримала тому, що перший її спалах у 1918-му було зафіксовано у польовому військовому шпиталі на території Іспанії.

Вірус грипу перейшов від птахів і свиней, у людському організмі змутував і почав передаватися повітряно-крапельним шляхом від людини до людини.

Оскільки міграція населення тоді була дуже активна, то іспанкою заразилися більш як пів мільярда жителів планети. Смертність становила 10 – 20% від загальної кількості заражених. Тож іспанка забрала життя понад 50 мільйонів хворих. Але, що цікаво, через півтора року пандемії цей вірус грипу затих сам по собі.

Носіїв вірусу – як усе населення України

Четверте місце у списку смертельних епідемій сучасності посідає вірус імунодефіциту людини (ВІЛ). Місцем його виникнення вважається Західна Африка. У 1960-х роках вірус передався від мавпи до людини і з того часу невпинно шириться світом. Щоб ви уявили масштаби, 2016-го було оприлюднено цифри, за якими 36,7 млн людей хворіють на ВІЛ. Це майже стільки, як усе населення України! За один тільки січень 2020 року в Україні було виявлено 1268 нових випадків ВІЛ-інфекції, а 176 людей у результаті захворювання померли.

Мільйон померлих – щороку

Проте якщо зараження ВІЛом ще якось можна контролювати (адже вірус передається статевим шляхом, через кров, а також від хворої матері до дитини), то набагато складніше вберегтися від малярії. Адже хвороба, якою щороку заражаються до 500 мільйонів людей і майже мільйон із них помирає, передається під час укусу малярійного комара. Через 10 – 15 днів після укусу людину морозить, лихоманить, у неї збільшуються печінка та селезінка. Загроза малярії існує нині в 91 країні світу і без щеплення та профілактичного вживання медикаментів малярія може за добу після перших симптомів завершитися фатально.

Подалі від людей

Втім якщо від малярії винайшли вакцину та спеціальні запобіжні медпрепарати, то від коронавірусу COVID-19 – ні ліків, ні вакцин, ні потрібної кількості апаратів штучної вентиляції легенів, без яких пневмонія від коронавірусу стає смертельною.

Тож найпростіший і найдешевший спосіб наразі – лишатися вдома, аби не торкатися заражених поверхонь і не контактувати з людьми, які навіть не здогадуються про те, що є носіями коронавірусу.

Ніна Грицюк

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: хвороби, захворювання, епідемія
В тему