10 Грудня 2019
Новини

Як реагують відомі українці та політики на результати нормандської зустрічі

Як реагують відомі українці та політики на результати нормандської зустрічі

9 грудня у Парижі відбулася зустріч нормандської четвірки.

Відомі українці, дипломати та народні депутати вже прокоментували цю історичну подію.

Лідер партії "Голос" Святослав Вакарчук у своєму твіттері назвав позитивним той крок, що Україна та Росія змогли домовитися про новий обмін полоненими "всіх на всіх" та припинення вогню на Донбасі. Наразі важливо, аби ці домовленості були виконані.

Також політик пригадав про "червоні лінії", які активісти закликали не переступити Зеленського на зустрічі з Путіним.

Ми всі озвучили Президенту червоні лінії. Він озвучив їх на пресконференції. Путін не звернув на них жодної уваги. Це – сухий залишок Нормандії,
– додав Вакарчук.

Ексглава МЗС Павло Клімкін відзначив, що поки результати переговорів "прогнозовані і по Донбасу і по газу, що стає дуже тривожно". За його словами, Україна живе "сьогоднішнім днем", а от Росія-агресор має стратегію не на один крок.

Колишній політв'язень та режисер Олег Сенцов наголосив, що Україну на нормандському саміті ніхто не зрадив. Також його розсмішила фраза президента Зеленсього про "товаришів сепаратистів".

Країну ніхто не зрадив. Полонених намагаються повернути. Хороші переговори. Але розмови про дешевий газ мене насторожують. "Товариші сепаратисти" – це, мабуть, новий мем",
– наголосив Сенцов.

Реакції п'ятого президента Петра Порошенка досі немає. Проте його колишній речник Святослав Цеголко заявив, що риторика Зеленського на саміті була не вельми патріотичною. 

"Росію жодного разу не названо агресором. Територію, яку вона окупувала, не названо окупованою. А російських загарбників президент України спершу цнотливо охрестив "іноземними військами", а потім "сепаратистами"", – написав він.

На думку ексміністра закордонних справ Володимира Огризка, цей саміт показав, що з Путіним домовлятися неможливо і навряд чи ситуація зміниться за 4 місяці, до нової зустрічі "нормандської четвірки".

"Схоже, що Зеленський зрозумів, що з Путіним домовитися неможливо. Це – найголовніший результат зустрічі, як на мене. Ну, надто вже тупо Москва повторює свої безглузді мантри. І жодні наступні 4 місяці не допоможуть. Дуже добре було б, щоб в української влади зникли останні ілюзії", – написав він.

У президентській партії "Слуга народу" саміт назвали успіхом для України. Так, нарлепка Євгенія Кравчук відзначила, що Зеленський не перейшов жодні "червоні лінії" та не піддався на уловки Кремля. Навпаки, український лідер зміг домовитися з Путіним-агресором про взаємне розведення військ та обмін полоненими.

"Насправді, все ще не скінчилося. І попереду багато роботи – у тому числі, дипломатичної – через 4 місяці відбудеться новий саміт в рамках Нормандського формату. Росія не перестала бути агресором. Але просування до миру на власних умовах Україна почала", – наголосила Кравчук.

 

Також свої коментарі щодо нормандського саміту висловив нардеп "Слуги народу" Олександр Ткаченко, екснардеп та журналіст Мустафа Найєм, ексвіцепрем'єр-міністр В'ячеслав Кириленко та інші політики.

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Політика, Таблоїд, Україна
В тему

Останні матеріали