19 Червня 2019
Новини

Вчені виявили сенсаційну користь йогурту для чоловіків

Вчені виявили сенсаційну користь йогурту для чоловіків

Вчені знайшли зв’язок між споживанням мінімум двох порцій йогурту в тиждень і зниженням ризику колоректальної аденоми у чоловіків.

Відповідне дослідження провела міжнародна команда з США і Китаю. Вчені зробили аналіз масштабної вибірки чоловіків і жінок, регулярно проходили ендоскопію нижнього відділу кишечника протягом 26 років. Робота опублікована в журналі Gut, передає Соцпортал.

Автори статті посилаються на попередні дослідження, які виявили асоціацію між високим споживанням йогурту і зниженням ризику виникнення раку товстого кишечника. Зараз фахівці хотіли перевірити, чи існує схожа зв'язок щодо доброякісних пухлин (аденом).

Вони відібрали 32 606 чоловіків, які брали участь в програмі Health Professionals Follow Up Study, і 55 743 жінки, які брали участь в програмі Nurses Health Study. Всі вони в період з 1986 по 2012 рік проходили регулярну ендоскопію нижнього відділу кишечника. Кожні чотири роки вони надавали детальну інформацію про спосіб життя і раціоні харчування, включаючи кількість споживання йогурту.

Під час дослідження аденому виявили у 5811 чоловіків і 8116 жінок. Автори порівнювали обсяги споживання йогурту з усіма видами аденом, тільки з зубчастими і, навпаки, виключаючи зубчасті. Вони помітили, що у чоловіків, які з'їдали дві і більше порції йогурту в тиждень, ризик розвитку аденоми виявився менше на 19 відсотків. Для пухлин, здатних стати злоякісними, це зниження ризику підвищився до 26 відсотків. Однак для чоловіків з зубчастої аденомою, яка збільшує ризик розвитку колоректального раку, такої кореляції не виявили, як і для жінок.

Вчені підкреслюють, що це обсерваційне дослідження, воно не ставило собі за мету з'ясувати причину зв'язку. Отримані дані ще належить перевірити, крім того, необхідно зрозуміти, чи існує механізм, який дозволяє йогурту знизити ризик розвитку пухлини в кишечнику. Автори припускають, що причиною такої асоціації можуть бути бактерії Lactobacillus bulgaricus і Streptococcus thermophilus, які здатні впливати на речовини, що провокують розвиток раку, як це демонстрували експерименти з мишами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чиновники випадково увімкнули «котячий» фільтр під час трансляції у Facebook

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: суспільство, Світ, здоров'я, цікаво знати
В тему