20 Серпня 2018
Новини

На Рівненщині голодування оголосила вчителька, яку несправедливо звільнили

На Рівненщині голодування оголосила вчителька, яку несправедливо звільнили

У Рівненській області сьомий день голодує педагог, протестуючи проти свого звільнення.

У місті Березне Рівненської області ось уже 7-й день голодує 50-літня Оксана Осовська. Жінка, яка донедавна працювала вчителькою, має 29 років педагогічного стажу, звання учителя-методиста, протестує проти звільнення її зі школи № 2, де десятиліттями викладала біологію. Пише видання «Резонанс».

Про початок голодування Осовська оголосила на своїй сторінці у «Фейсбуку» 13 серпня. Причиною такого рішення називає несправедливе звільнення з роботи і терор із боку колишнього начальника, директора місцевої другої школи 54-літнього Віктора Боровця. Тепер пані Оксана вимагає зміни керівництва навчального закладу.

Начальника звільнена вчителька біології звинувачує у цькуванні та жорстокому поводженні. «Віктор Іванович працює директором майже 10 років. Виживає і цькує учителів, які йому не подобаються. Навмисно провокує конфлікти. Робить так через власну зарозумілість та амбіції», – стверджує Оксана Степанівна.

«Тільки прийшов на посаду, вимагав від мене і моєї матері, яка працювала теж учителем біології, звести наклеп на колегу. Ми відмовилися. Відтоді постійно до нас мав претензії. Думали, змінився, коли позвав на роботу мою доньку. Вона саме закінчила університет. Але цькування продовжувались. Його заступники зривали мої і доччині уроки. У січні побив мою доньку. Їй викликали «швидку». Я так перенервувала, що теж злягла. Коли повернулась із лікарняного, мене звільнили. Нібито за систематичне порушення дисципліни», – розповідає передісторію жінка.

Із 2 квітня поточного року Оксана Осовська не працює, хоча за 29 років трудового стажу не мала жодної догани. Майже чотири місяці жінка судиться, аби її звільнення визнали незаконним. Журналісти поспілкувалися з людьми, які спостерігають розвиток цього конфлікту між «біологічкою» та директором від самого початку.

Надія Гусарук, керівник обласної громадської ради з освіти, стала на бік учительки. Сімдесятирічна освітянка запевняє:  «Оксана Степанівна – професіонал. Її учні завжди посідали перші місця на олімпіадах. Боровець як та нишпорка, скрізь пролізе і обіллє брудом. Всі бачили синці, які він залишив доньці Оксани. Але його за це досі не покарали. Колектив його боїться. Що накаже – роблять».

Чинний очільник закладу освіти всі звинувачення на свою адресу заперечує. Каже, нехай суд вирішує, хто в цій ситуації правий. «Оксану Степанівну звільнили цілком законно, – завіряє Віктор Іванович. – Систематично не виконувала обов’язків – не реагувала на адміністрацію, вчасно не виставила оцінки 11-класникам. Каже, що я побив її доньку, але довести цього не може. У поліції скоро справу закриють», – упевнений.

В свою чергу одна із колишніх колег Оксани Осовської, педагог із 28-річним стажем, яка побажала залишитись анонімною, висловила власну думку: у місті не вірять, що Осовська голодує. «Грає на публіку. Оксана мала все – заслуги, олімпіадників, звання, доплату до зарплати, гарний кабінет. Але їй хотілося ще більше. На суд ми ходимо добровільно, ніхто не змушує. Гроші на адвоката також здаємо з власної волі, бо бюджет школи не має такої можливості. Суд йде проти колективу», – зазначила жінка.  

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, голодування, школа, рівне
В тему