25 Липня 2018
Новини

Чи можуть волиняни спокійно пити воду з кранів?

Чи можуть волиняни спокійно пити воду з кранів?

Якість питної води в області, відповідно до останніх аналізів, знаходиться в нормі.

Про це розповіла головна спеціалістка відділу енергоефективності та розвитку управління житлово-комунального господарства облдержадміністрації Галина Мисковець під час засідання регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Пише відділ інформаційної політики облдержадміністрації.

Зокрема, йшлося про те, що на Волині забезпечення питною водою здійснюють 43 підприємства. Для питних потреб населення використовують воду виключно з підземних джерел та свердловин. Окрім того, для знезараження питної води, призначеної для споживання, хлор не використовують із 2014 року.

- Спеціалізовані підприємства для знезараження питної води в системах питного водопостачання міст використовують гіпохлорит натрію власного виробництва, який готують з розчину кухонної солі електролітичним способом. Своєю чергою, виробничі управління житлово-комунального господарства районів для питних потреб населення використовують воду з локальних водозабірних артсвердловин, яка не потребує знезараження, - проінформувала Галина Мисковець.

Також, чотири водоканали області мають власні електролітичні установки для знезараження питної води.

Начальник управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства головного управління Держпродспоживслужби Волині Назар Орел додав, що, за результатами аналізів, у питній воді, недостатньо елементів заліза. Водночас він зауважив, що біля основних артсвердловин не організовано санітарні зони.

Управлінням було проведено заходи державного нагляду, завдяки яким виявили певні порушенні. Зокрема, наявність безгосподарних артсвердловин, незадовільний технічний стан та зношеність основних фондів мереж водопостачання, значна кількість витоків та аварій на водопровідних мережах.

Таким чином, члени комісії рекомендували головам райдержадміністрацій, виконкомам міських, селищних, сільських рад, ОТГ відповідно до повноважень забезпечити виконання Регіональної програми «Питна вода Волинської області», провести інвентаризацію водозаборів підземних вод, взяти на баланс безгосподарні артсвердловини та здійснювати лабораторний контроль показників якості та безпечності питної води.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, Волинь, водопостачання, вода, дослідження
В тему